• „Scopul omului e să prefacă materia în bucurie” - Nikos Kazantzakis

Peter Gross în România: lansarea cărții „Întoarcere în laboratorul românesc. Mass-media după 1989”

Peter Gross în România: lansarea cărții „Întoarcere în laboratorul românesc. Mass-media după 1989”

Peter Gross, reputatul specialist în mass-media şi jurnalism, revine în România într-o dublă calitate: prin volumul Întoarcere în laboratorul românesc. Mass-media după 1989, care va apărea la editura Nemira şi ca participant la Conferinţa Linking Past, Present and Future: The 25th Anniversary of Regime Change in Romania and Moldova (1989/1991), organizată de Societatea de Studii Româneşti.

Cartea se va lansa joi, 18 iunie, de la ora 18.00, în Sala Amfiteatru a Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti (strada Spiru Haret, nr. 8). Vor vorbi despre ea autorul, Mihai Coman, Horia-Roman Patapievici, Emilia Şercan, Ioan Stanomir şi Ernest Latham.
 
Volumul Întoarcere în laboratorul românesc: Mass-media după 1989 care apare la Editura Nemira reprezintă prima ediţie românească a studiului apărut în America în 1996, în traducerea făcută de Anca-Maria Moldovan. Lucrarea se bazează pe observaţii la prima mână  şi pe interviuri şi discuţii complexe cu membri ai guvernului, proprietari de companii media, redactori, directori  şi jurnalişti, realizate în cursul multiplelor vizite ale autorului în România în fiecare an în prima parte a anilor '90.

Este prima lucrare de acest gen apărută despre spaţiul românesc din perspectiva unui membru al lumii academice americane, născut în România, care a avut acces la o gamă vastă de surse în cursul misiunilor sale de evaluare  şi instruire derulate în numele Agenţiei de Informaţii a SUA/Departamentului de Stat al SUA, Fondului Media Internaţional  şi al Forumului pentru Libertate, două instituţii americane implicate în dezvoltarea mass-mediei în Europa de Est.

Autorul volumului pune sub lupă mass-media din România postdecembristă. Noua presă s-a construit pe organismul încă viu al epocii care s-a încheiat în 1989 şi Peter Gross analizează riguros fenomenul, privindu-l în evoluţia lui. Prăbuşirea comunismului a transformat mass-media, afirmă autorul, în "canapeaua gigantică a unui psihiatru, unde românii îşi puteau elibera pentru prima dată furia împotriva asupritorilor şi puteau vorbi despre suferinţă şi umilinţă, despre speranţe şi visuri spulberate şi despre aspiraţii viitoare”.
 
Dr. Peter Gross s-a născut la Timişoara, emigrat cu familia în Statele Unite ale Americii. În prezent este directorul Şcolii de Jurnalism şi Media Electronică din cadrul Universităţii din Tennessee, SUA. Aria sa de cercetare cuprinde relaţiile internaţionale, cu un accent aparte asupra Europei de Est. Profesorul Peter Gross a susţinut prelegeri anuale la National Foreign Affairs Training Center, aflat sub tutela U.S. Department of State, şi a coordonat sesiuni de training pentru U.S. Information Agency (U.S. Department of State), postul Voice of America (în cadrul programului International Training Program) şi pentru Academy for Educational Development. A organizat sesiuni de training pentru jurnaliştii din ţările postcomuniste: Albania, Belarus, Bulgaria, Estonia, Georgia, Kosovo, Kirghizstan, Moldova, Romania, Russia, Serbia-Montenegro, Tajikistan, Turkmenistan, Ucraina and Uzbekistan. De-a lungul anilor, a fost consultant pe teme legate de evolutia mass-media in Europa de Est pentru instituţii prestigioase precum International Media Fund, The Freedom Forum sau Eurasia Foundation, precum şi formator pentru Radio Free Europe/Radio Liberty în Praga, Cehia. În plus, Peter Gross a pus bazele programului de invatamant jurnalistic de la Universitatea de Vest din Timisoara, in 1992. Dr. Peter Gross a primit numeroase titluri onorifice şi premii profesionale de la instituţii prestigioase precum Harvard University's Joan Shorenstein Center on the Press, Politics and Public Policy, J. F. Kennedy School of Government, National Academy of Sciences, International Research and Exchanges Board, Pacific Cultural Foundation, International Media Fund, Soros Foundation, German Marshall Fund of the United States, Freedom Forum, Fundatia Fulbright, National Science Foundation. În 1996, a fost numit cercetător asociat la Woodrow Wilson International Center for Scholars in Washington, D.C. În 2006 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti, iar în anul 2009 a fost onorat cu acelaşi titlu de Universitatea de Vest, Timişoara.

Adresa