• „Întrebările arată pătrunderea spiritului, iar răspunsurile îi arată fineţea” - J. Joubert

Orașul și literatura - conferință cu Andreea Răsuceanu

Orașul și literatura - conferință cu Andreea Răsuceanu

Miercuri, 10 iunie, de la ora 19.00, la Hanul Gabroveni, va avea loc conferința „Orașul și literatura. Câteva imagini ale Bucureștiului în proza contemporană românească”, susținută de Andreea Răsuceanu.

Două imagini ale orașului polarizează proza contemporană: un București trăit și unul reconstituit. Unul familiar și cititorului de astăzi, prin intermediul experienței directe, altul cunoscut din cărți și recreat pe teritoriile imaginației. Dar cât e adevăr și cât ficțiune, cât subiectivitate, predeterminare culturală, element emoțional, și cât obiectivitate în modul în care se construiește peisajul bucureștean în literatură? Imaginea pe care o avem despre trecutul unui oraș, sau despre oraș în trecut, e în primul rând rezultatul textelor pe care le citim despre el. Și nicăieri viața orașului nu pulsează mai tare decât în literatură. Dar ceea ce memoria noastră istorică înregistrează și configurează drept imagine a acestuia este oare și adevărata față a orașului?

Andreea Răsuceanu este doctor în filologie al Universității din București, cu lucrarea Mahalaua Mântulesei, drumul către modernitate (2009). Scriitor și critic literar, a publicat cronici, interviuri, articole de specialitate în publicații precum Viața Românească, România literară, Observator cultural, Bucureștiul Cultural, Idei în dialog și Convorbiri literare, printre altele. Este autoarea a două cărți despre universul și Bucureștiul lui Mircea Eliade, documentate în cadrul programului Vers une géographie littéraire în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 între 2010-2013. A fost nominalizată la premiile României literare, ale Uniunii Scriitorilor din România şi la Marile Premii Prometheus, secţiunea Opera Prima.

Accesul la evenimentele din cadrul proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este gratuit.

Adresa