• „Cine uită nu merită” - Nicolae Iorga

„Nu veţi avea ura mea”, de Antoine Leiris - un an de la Bataclan

„Nu veţi avea ura mea”, de Antoine Leiris - un an de la Bataclan

Vă invităm la o masă rotundă pornind de la volumul Nu veți avea ura mea, scris de jurnalistul francez Antoine Leiris la doar câteva luni de la atacurile teroriste care au avut loc la Paris pe 13 noiembrie 2015 și în care soția autorului a fost ucisă. 

La aproape un an de la atentatele de la Bataclan, discutăm împreună cu Dana Ionescu, redactor-șef Nemira, jurnaliștii Matei Martin și Nicolas Don despre cartea „Nu veți avea ura mea” ca oglindă a vremurilor tulburi în care trăim și în care societatea occidentală este divizată moral între victimizare și toleranță. Moderatoarea evenimentului este Eli Bădică. 

Răvășit de durere, Leiris scrie o scrisoare deschisă către atacatori în care declară că refuză ca această crimă să îi definească viaţa, sau pe cea a copilului lor, în vârstă de numai 17 luni la timpul atacului. Și acest refuz înseamnă că nu le va da satisfacția de a-i urî. Dar este totodată o poveste extrem de personală care reflectă tragedia dintotdeauna în fața pierderii persoanei iubite.

„Nu veți avea ura mea este mărturia unei vieți în trei, care trebuie dusă în doi.“ (Le Monde)

Adresa