• „Cu fiecare pagubă înveți ceva în plus” - proverb persan

Noaptea de iunie în vers liber de jazz

Noaptea de iunie în vers liber de jazz

Miercuri, 25 iunie, începând cu ora 19:00, în grădina J’ai Bistrot (Calea Griviţei nr. 55) va avea loc Noaptea de iunie, a şasea ediţie a Nopţilor macedonskiene dedicate împlinirii a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski.

Reluând un dialog simbolic cu boema culturală a secolului al XIX-lea, evenimentul va debuta cu un spectacol de lectură susţinut de actorul Bogdan Bran, după o selecţie de texte din opera unor scriitori precum Arhur Rimbaud, Paul Verlaine, Stéphane Mallarmé, Charles Baudelaire, Alexandru Macedonski. 

Seara se va încheia printr-un recital susţinut de Jazzapella, unul dintre cele mai apreciate grupuri de jazz vocal autohton, care s-a făcut remarcat prin participarea la festivaluri internaţionale. 

La Noaptea de iunie publicul va fi invitat să-l descopere pe Macedonski altfel decât l-au cunoscut la manual: ca autor care a făcut o pasiune pentru depăşirea limitelor literare, de această dată, prin compunerea de poeme cu vers liber. 

Hinov este considerat primul poem scris în vers liber din literatura română; datând din anul 1879, este contemporan cu primele încercări de acest gen din Franţa şi Europa. După cum au scris istoricii literari, cu acelaşi poem începe epoca literaturii române moderne.

În calitate de gazde ale evenimentului, vor fi prezenţi Irina Macedonski, stră-strănepoata scriitorului Alexandru Macedonski şi Mihai – Daniel Gheorghe, poet şi exeget macedonskian.

J’ai Bistrot, Bogdan Bran, cât şi membrii grupului Jazzapella au acceptat să se alăture pro bono acestui proiect,  iar intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile. Rezervări la numărul 031.426.20.47 – J’ai Bistrot 

Adresa