• „Vous connaissez depuis longtemps ce que j'ai voulu établir, le droit de tout oser” - Paul Gauguin

Marius Chivu la Bistrița

Marius Chivu la Bistrița

Luni, 2 martie, la ora 18.00, la Librăria Aletheia Casa Cărţii „Nicolae Steinhardt” din Bistriţa (Piaţa Mihai Eminescu nr. 4-5), Marius Chivu va dialoga cu Dan Coman, pornind de la volumul de povestiri Sfârșit de sezon, apărut în 2014 la Editura Polirom, şi în ediţie digitală.
 
Evenimentul va avea loc sub egida Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.
 
Vizuale, cinematografice, cele 11 povestiri despre singurătate, boală şi moarte ce compun volumul îşi plasează cu predilecţie acţiunea în cotidian: cel al oraşului, marcat de însingurare, sau al unei lumi rurale privite cu nostalgie şi cu conştiinţa acută a dispariţiei sale ineluctabile.

Solitari, eroii se caută pe ei înşişi, îl caută pe celălalt, dar cel mai adesea aşteaptă ceva: să vină zorii ca să plece la spital, să se termine o petrecere pentru a regăsi în pat trupul fierbinte al femeii, să primească un SMS sau un telefon de împăcare... 

Violenţa, moartea par să pîndească permanent o existenţă fragilă, într-un univers în care prietenia şi erosul pot construi punţi salvatoare între individualităţi. Cu îndrăzneli de limbaj pe care unii le vor considera şocante, prozele din Sfîrşit de sezon sînt din această perspectivă o elocventă ilustrare a sensibilităţii contemporane.

Adresa