• „Muzica exprimă ceva ce nu poate fi spus prin cuvinte, dar care nu poate rămâne sub tăcere” - Victor Hugo

Lionel Duroy la București: lansarea romanului „Eugenia”

Lionel Duroy la București: lansarea romanului „Eugenia”

În perioada 1- 6 octombrie scriitorul francez Lionel Duroy se va afla în România ca invitat de Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT Iași) 2019, de Institutul Francez din România și de Editura Humanitas Fiction.

Editura Humanitas Fiction  vă invită marți, 1 octombrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la o întâlnire cu scriitorul francez, prilejuită de lansarea romanului Eugenia, un roman răvășitor despre România anilor 1930-1940 inspirat de Jurnalul lui Mihail Sebastian, distins în 2019 cu Premiul Anaïs Nin,  recent apărut în colecția „Raftul Denisei”, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Simonei Modreanu. 

La lansare vor participa, alături de Lionel Duroy, Adina Dinitoiu, critic literar și Mihaela Dedeoglu, jurnalist cultural. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comanescu, director general al Editurii Humanitas Fiction. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe.

Miercuri, 2 octombrie, ora 19.00 Lionel Duroy va participa la o întânire cu cititorii organizată de Institutul Francez din România la Librăria Kyralina (str. Biserica Amzei nr.10) ca invitat în cadrul programului radio „Le son des mots“, realizat în parteneriat cu Radio România Internaţional. Discuţia se va desfăşura în limba franceză. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.

Între 3 și 6 octombrie, scriitorul va fi prezent la Iași, în cadrul evenimentelor FILIT, ce vor fi anunțate de FILIT 2019 pe data de 19 septembrie.

La mijlocul anilor 1930, după ce-l cunoaște la Iași în condiții dramatice, tânăra Eugenia Rădulescu se îndrăgostește de Mihail Sebastian, pe care-l va reîntâlni la București după terminarea studiilor. Povestea lor, peste care plutește mereu umbra actriței Leni Caler și a deziluziilor lui Sebastian, echivalează cu o trezire a conștiinței: din spectatoare indiferentă la antisemitismul crescând din țară, Eugenia va deveni un martor plin de revoltă al pogromului de la Iași și al zguduitoarelor schimbări politice din România, hotărâtă fiind să-l protejeze cu orice preț pe bărbatul iubit. Nu reușește să-l apere însă de destinul implacabil, căci pe 29 mai 1945 scriitorul este lovit de un camion. Pentru a-și desluși rădăcinile răului, după moartea lui Sebastian, Eugenia scrie atât istoria legăturii lor, cât și cronica unei lumi dezlănțuite.

Romanul Eugenia este recomandat de Literomania și de RFI Romania.
Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prin eventbook.

Adresa