• „Nu posedăm cu adevărat decât ceea ce putem aștepta” - Anna de Noailles

Librar pentru o zi - Vladimir Tismaneanu si Marius Stan

Librar pentru o zi - Vladimir Tismaneanu si Marius Stan

Librari pentru o zi, Vladimir Tismăneanu și Marius Stan lansează pe 25 mai Dosar Lenin. Vraja nihilismului, la Librăria Bizantină 
  
Miercuri, 25 mai, începând cu ora 19.00, Curtea Veche Publishing și Librăria Bizantină invită cititorii să-i cunoască pe Vladimir Tismăneanu și Marius Stan într-o ipostază inedită. În calitate de „Librari pentru o zi”, cei doi autori vor prezenta în premieră noua carte apărută la Curtea Veche Publishing, Dosar Lenin. Vraja nihilismului, o continuare a seriei începute prin volumul Dosar Stalin. Genialissimul generalissim

Evenimentul va marca și o relansare a colecției „Constelații”. Cunoscuta colecție de la Curtea Veche Publishing a fost coordonată până acum de Vladimir Tismăneanu, căruia i se va alătura începând cu luna mai domnul Marius Stan. Întâlnirea, ce va avea loc miercuri la Librăria Bizantină (Str. Bibescu Vodă, nr. 20), îi va avea că invitați pe Cristian Vasile și Eugen Negrici. 

Dosar Lenin. Vraja nihilismului de Marius Stan și Vladimir Tismăneanu este cel mai nou volum din colecția „Constelații”, o serie de volume de istorie și analiză politică de la Curtea Veche Publishing, și face parte dintr-un proiect în trei părți al celor doi autori – un autentic triptic amintind de faimosul triplu portret din semiprofil al anilor de început ai comunismului înfățișându-i pe „părinții proletariatului”, doar că realizat în alte culori, anume cele ale realității, și parțial, având alți protagoniști. 
  
Criminalitatea intrinsecă și efectivă a regimului comunist este o realitate încă nepătrunsă în conștiința publică la noi, ca și în celelalte state foste comuniste, de altfel. Cărțile celor doi autori sunt scrise într-o splendidă limbă română, accesibilă marelui public și cu atât mai mult celui specializat. Discursul lor teoretic, de un înalt nivel academic, fără să fie deloc scorțos, prinde viață prin inserturile biografice, narative, polemice, transformându-se într-un pasionant roman de idei și o cronică a sângerosului secol XX. 
  
Demersul celor doi este exemplar și-n altă privință: Vladimir Tismăneanu și Marius Stan nu semnează separat eseurile care alcătuiesc volumul. În acest sens, Dosar Lenin. Vrajă nihilismului se deschide cu un dialog care argumentează, explică, elucidează deplina armonie a vocilor lor.  

Adresa