Les jeudis littéraires încep cu lansarea romanului „Secolul norilor”, de Philippe Forest
Romanul Secolul norilor semnat de Philippe Forest, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi scriitori francezi ai momentului, se lansează joi, 25 iunie, de la 19.00, la Mediateca de la Institutul Francez din Bucureşti, în cadrul primei ediţii „Les Jeudis littéraires”, organizate de Institutul Francez.
Vor vorbi despre carte criticii Elisabeta Lăsconi, Andreea Răsuceanu şi Marius Constantinescu.
Romanul este povestea unui bărbat născut în 1921, crescut cu privirea mereu ridicată spre cer, ajuns încetul cu încetul un tânăr bântuit de dorinţa de a zbura. Războiul îi dă această şansă în 1943, când devine pilot de linie, apoi soţ şi tată a cinci copii. Destinul lui recompus şi reinventat de fiul ajuns scriitor curge în fraze lungi şi ramificate de reflecţiile naratorului: ce înseamnă, de fapt, să scrii un roman care e despre tine, dar în acelaşi timp despre noi toţi?
Autorul francez reuşeşte să echilibreze istoria familială, caldă, intimă cu istoria colectivă, brutală. Epoca reconstituită şi povestea vieţii enigmatice a tatălui sunt văzute prin prisma aviaţiei - invenţie luminoasă a secolului al XX-lea - care delimitează subiectul cărţii. Aviaţia, una dintre cele mai mari pasiuni şi nebunii ale secolului trecut împlineşte utopiile de emancipare ale oamenilor, dar devine şi vehicul pentru tragedii şi atrocităţi, odată cu războiul. Dimensiunea istoriei colective nu ştirbeşte cu nimic latura subiectivă a romanului familial, ambele se dezvoltă narativ una din cealaltă.
Philippe Forest s-a născut în 1962 la Paris şi este unul dintre cei mai importanţi romancieri şi eseişti francezi. A predat în mai multe universităţi din Anglia şi Scoţia. De asemenea, este critic de artă şi profesor conferenţiar de Literatură comparată la Universitatea din Nantes. Philippe Forest a publicat mai multe eseuri şi texte critice în revistele L'Infini şi Art Press. În 1997 apare primul său roman, L'Enfant eternel, care obţine Prix Femina pentru debut. Urmează romanul Toute la nuit (1999), apoi biografia Raymond Hans uns romans (2004) şi Sarinagara, care a primit Prix Decembre 2004 pentru cel mai bun roman. În 2007 a publicat eseul Tous les enfants sauf un şi romanul Le nouvel amour.