• „Cine uită nu merită” - Nicolae Iorga

Lectură publică „Noaptea de gardă”, de Ionelia Cristea

Lectură publică „Noaptea de gardă”, de Ionelia Cristea

Marţi, 30 iunie, ora 19.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din Bucureşti (Calea Victoriei nr. 45), Ionelia Cristea va citi din Noaptea de gardă, volumul de poezie câştigător al Concursului de debut al Editurii Cartea Românească 2014.
 
Invitat, alături de autoare: Bogdan-Alexandru Stănescu

Noaptea de gardă este un volum dur, construit din patru secvențe, care prezintă evoluția unui medic neurolog prin toate etapele vieții profesionale. Vorbim în această carte de un amalgam motivațional, de disecții pe cadavre în săli de anatomie, de aspirații profesionale de tot felul, de gărzi, pacienți, pierderi, tulburări și devieri emoționale, precum și de crize existențiale, ancorate  în „datele” unei povestiri autobiografice cu inserturi de specialitate.
 
„Primul lucru care surprinde la acest debut este chiar flexibilitatea structurii poetice, disponibilitatea materiei de a se reorganiza pe diverse registre, fie ele gingaşe, fie macabre, dure sau tehnice. Nu avem aici o poezie care să-şi lase cititorul în zona comodă, călduţă a previzibilului, ci una care se joacă (serios, bineînţeles) cu planuri aparent ireconciliabile. Un expresionism autentic, polemic, visceral.” (Bogdan-Alexandru Stănescu)
 
„Volumul a fost scris în patru ani. Scriu foarte rar, din lipsă de timp. Am constatat finalizând cartea cât de benefică a fost această experienţă, realizată prin introspecţie şi raportare la evenimente esenţiale pentru mine, apropiindu-mă totodată şi de funcţia terapeutică a literaturii.” (Ionelia Cristea)
 
Ionelia Cristea s-a născut pe 19 mai 1983 la Bucureşti. Este absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din capitală, iar în prezent este medic neurolog în Bucureşti. A publicat online pe platforma Club Literar (sub pseudonimul Ema Hart).

Adresa