• „La littérature ne permet pas de marcher, mais elle permet de respirer” - Roland Barthes

Lansarea volumelor 1-3 din „Istoria cruciadelor”, de Steven Runciman

Lansarea volumelor 1-3 din „Istoria cruciadelor”, de Steven Runciman

Joi, 5 noiembrie, de la ora 18.30 se lansează prima traducere integrală în limba română a studiului Istoria cruciadelor, de Steven Runciman, cea mai importantă cercetare academică despre această temă.

Participă Adrian Carabă, coordonatorul colecției BYZANTIVM în care au apărut cele 3 volume și traducătorii Maria Pakucs-Wilcocks, Marian Coman și Ovidiu Cristea.

Primul volum tratează perioada ce curprinde Cruciada I și întemeierea Regatului Ierusalimului, al doilea volum continuă istoria Regatului Ierusalimului și Orientului Latin, de la 1100 la 1187, iar cel de-al treilea încheie studiul cu istoria Regatului Acrei și a cruciadelor târzii.

„Elaborată cu mai bine de o jumătate de secol în urmă, lucrarea savantului britanic rămâne astăzi un reper fundamental pentru orice lucrare care își propune să trateze unul sau mai multe aspecte ale istoriei cruciadelor. Asemenea fortărețelor cruciate din țara Sfântă pe care le-a descris admirabil, lucrarea lui Steven Runciman este un monument. Cu greu ar mai îndrăzni astăzi un medievist, chiar și unul care cunoaște foarte bine sursele și bibliografia istoriei cruciadelor, să mai elaboreze, de unul singur, o astfel de sinteză. Erudiția autorului este copleșitoare, neexistând nici măcar un singur aspect, fie el minor, care să fie lăsat la o parte. Istoria politică și militară, preponderent prezența în paginile cărții, se împletește cu capitole consistente despre viața economică, socială, culturală a Orientului Latin. Deopotrivă surprinde și rămâne foarte greu de egalat abilitatea istoricului de a prezenta, într-o viziune echilibrată, felul în care contemporanii occidentali, bizantini, armeni, evrei, sirieni, musulmani au judecat și au reacționat la mutațiile politice aflate în plină desfășurare. Steven Runciman a încercat să-i înțeleagă pe oamenii epocii cruciadelor și să le explice opțiunile. Chiar dacă a emis în unele cazuri judecăți de valoare, a făcut-o nu din postura unui judecător care condamnă, ci a unui istoric care a înțeles că oamenii au deopotrivă calități și defecte.“ (Ovidiu Cristea)

Adresa