• „Suntem toți făcuți din praf de stele” - Carl Sagan

Lansarea romanului „Răul ascuns”, de Giuseppe Berto

Lansarea romanului „Răul ascuns”, de Giuseppe Berto

Joi, 23 octombrie 2014, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu va avea loc lansarea romanului Răul ascuns, de Giuseppe Berto. 

Invitații serii sunt: Excelența Sa dl. Diego Brasioli, ambasadorul Italiei în România, dl. Ezio Peraro, directorul Institutului Italian de Cultură „Vito Grasso” din București, prof.Cesare De Michelis, președintele Editurii Marsilio Editori și președintele Asociației Giuseppe Berto, prof. Smaranda Bratu Elian, traducătoarea volumului, dr. Radu Teodorescu, medic psihiatru și psihoterapeut, președintele Asociației Române de Terapii Comportamentale și Cognitive, și Radu Paraschivescu, scriitor. Moderatoare: Denisa Comănescu. 

Evenimentul este organizat în cadrul celei de-a XIV-a Săptămâni a limbii italiene în lume, sub înaltul patronaj al Domnului Preşedinte al Republicii Italiene. 

Giuseppe Berto (1914-1978) s-a născut la Mogliano, în regiunea Veneto din nord-estul Italiei, în familia unui comandant de carabinieri şi a unei negustorese de pălării şi umbrele. După ce îşi încheie studiile la Facultatea de Litere a Universităţii din Padova fără a-şi lua licenţa, se înrolează în armată şi luptă în Al Doilea Război Mondial. Revenit în Italia după război, renunţă la învăţământ şi se dedică scrisului, publicând câteva romane, printre care: Il ciello e rosso (1948, distins cu Premiul Strega) şi Il brigante (1951). În 1955 publică Guerra in camicia nera, jurnal al campaniei din Africa scris fără concesii la adresa orientării politice dominante. După succesul cu Răul ascuns (Il male oscuro, 1964), urmează alte volume, între care: La fantarca (1965), La cosa buffa (1966), Anonimo veneziano (1970, a cărui ecranizare poartă semnătura lui Enrico Maria Salerno), Modesta proposta per parvenire (1971), L'uomo e la sua morte (1973), precum şi volumul de povestiri È forse amore (1975).

Răul ascuns este cel mai cunoscut roman al scriitorului italian Giuseppe Berto. Imediat după publicare, a beneficiat de o călduroasă primire atât din partea publicului, italian şi străin, cât şi a criticii, fiind distins cu două dintre cele mai prestigioase premii literare italiene: Viareggio şi Campiello. Răul ascuns a fost ecranizat în 1990 de regizorul Mario Monicelli.

Răul ascuns reconstituie cu luciditate şi umor cura psihanalitică menită să-l vindece pe autorul-protagonist de depresie. Totodată însă, Giuseppe Berto ne propune o originală şi răscolitoare radiografie a suferinţei ca atare, precum şi o pasionantă readucere la viaţă a Italiei din secolul de curând încheiat, cu neîmplinirile şi frustrările societăţii ei în tranziţie.

Răul ascuns este şi nu este un roman. Ca roman este povestea unui semiintelectual de provincie care vine la Roma visând să scrie o capodoperă şi care sfârşeşte trăind la marginea lumii cinematografului, printre cafenelele din Via Veneto şi cele din Piazza del Popolo, plin de invidie faţă de cei care au noroc. Moartea tatălui şi nişte incredibile greşeli medicale îl duc la nevroză. Cu toate astea, se însoară, are o fată, continuă de bine, de rău să lucreze scriind scenarii cinematografice, pierdut şi ridicol şi tot mai bolnav. În cele din urmă recurge la un psihanalist care scoate la lumină adevărata cauză a nevrozei: cenzura prea drastică a unui Supraeu rigid şi pletoric. Tratându-se cu asiduitate reuşeşte să se vindece, dar odată vindecat descoperă că nevasta îl trădează de ani buni. E o lovitură înspăimântătoare care riscă să-l dea peste cap. Totuşi durerea rămâne durere fără să se transforme în angoasă. Este dovada vindecării lui de nevroză. Însă nu reuşeşte să accepte răul care i s-a făcut, aşa că se retrage într-un loc solitar ca un anahoret, refuzând societatea şi familia, gândindu-se tot mai mult la tatăl său şi până la urmă identificându-se cu el în acceptarea morţii.” (Giuseppe Berto)

Adresa