• „Arta de a conduce nu constă în a gândi și a decide în locul tuturor subalternilor” - Anonim

Lansarea romanului „Mușcând din moarte ca din ciocolată”, de Cela Varlam

Lansarea romanului „Mușcând din moarte ca din ciocolată”, de Cela Varlam

Joi, 16 aprilie, ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Verona (ceainărie) din Bucureşti, va avea loc lansarea romanului Mușcând din moarte ca din ciocolată, de Cela Varlam, recent apărut la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitallă.
 
Invitați, alături de autoare: Magdalena Bedrosian, George Neagoe şi Daniel Cristea Enache.
 
În noul său roman, Muşcând din moarte ca din ciocolată, Cela Varlam îşi asumă trăirea insuportabilului, pentru a da glas unui avertisment adresat întregii omeniri.
 
O scenă de o violenţă halucinantă deschide paginile acestei cărţi. Istria. Locuitorii unui sat istro-român, comunitate din care fac parte preadolescenta Ena şi familia ei, sunt ridicaţi, într-o noapte, de un comando sârbesc, care-i transportă într-o zonă carstică, unde sunt împuşcaţi şi/sau împinşi în crevasele abisale ale locului. Erau anii când armata lui Tito trecuse la purificări etnice, recurgând la metode asemănătoare cu cele ale fostului ocupant. Între Ena şi Filip, ofiţerul titoist, şeful comandoului ucigaş, dar şi salvatorul fetei, se dezlănţuie o iubire răvăşitoare, în care victima şi călăul traversează, după terminarea războiului, îmbrăţişaţi sau măcinaţi de strigăte şi despărţiri, drama comunităţilor din sud-estul european. Exodul oamenilor de oriunde spre lagărele de refugiaţi din Europa, încercând să scape de tăvălugul „vremurilor noi”, destinele celor din spatele sârmelor ghimpate, care decid că şi-au găsit acolo căminul, pun împreună toate personajele romanului într-o construcţie ce nu-şi găseşte analog în proza românească actuală.
 
Cela Varlam (n. 1952) a absolvit cursurile Facultăţii de Limbi Romanice a Universităţii din Bucureşti. A predat limba şi literatura franceză; a participat la cursuri de perfecţionare profesională în cadrul structurii Alliance française din Paris. Începînd cu 1980, a scris scenarii radiofonice. A lucrat (1982-1993) ca secretar literar al Teatrului Bulandra, perioadă pe care o consideră adevărata sa etapă de formare profesională. A publicat articole de jurnalism cultural în revistele Teatru şi Teatrul azi şi în cotidiene sau săptămînale. A fost traducător şi interpret în cadrul unor societăţi comerciale. Primul său roman, Trec rânduri, rânduri muritorii, apare în 1998 şi obţine Premiul pentru debut în proză al Uniunii Scriitorilor din România. I-au urmat, în 2001, volumul de povestiri Lumea dintre lumi, în 2005, romanul Să nu-mi luaţi temniţa, care s-a bucurat de o primire sonoră atât în presa de specialitate, cât şi în rândul cititorilor, iar în 2010, romanul Sânge-albastru, sânge roşu. Cela Varlam este membră a Uniunii Scriitorilor din România din anul 2008. 

Adresa