• „Well behaved women rarely make history” - Laurel Thatcher Ulrich

Lansare „Manuscrisul fanariot”, Doina Ruști

Lansare „Manuscrisul fanariot”, Doina Ruști

Are 17 ani și e din Salonic. Iubește hainele frumoase, călătoriile și mai mai presus de orice, libertatea. Visul lui poartă un singur nume: București. Bucureștiul anului 1796.

Acesta este personajul Doinei Ruști, din romanul Manuscrisul fanariot, apărut de curând în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom. Îl puteți întâlni în ușa Librăriei Humanitas Cișmigiu, legănându-și umbreluța galbenă, fluturându-și poalele anteriului.

Ziua: sâmbătă, 4 aprilie. Ora întâlnirii: 17 fix.

Invitați: Luminița Corneanu, Eugen Negrici și Cătălin Ștefănescu, moderatorul discuțiilor

Cu participarea actorilor Dragoș Panait și Radu Bunescu și, desigur, a romancierei Doinei Ruști.

Manuscrisul fanariot este o carte fastuoasă, de o senzualitate molipsitoare. Este un poem închinat Bucureștiului fanariot, o urbe, sau mai bine-zis o încropeală urbană, care se leagănă zi și noapte în ritmul moleșitor al manelelor, cufundată în fumul ciubucelor, în superstiții, zvonuri și magice arome orientale, și care se lasă asaltată în răstimpuri de frenezii endemice și fără obiect, de tristeți grele și melancolii fără nume. Dacă ar fi atât și tot ar fi de-ajuns. Dar povestea despre o iubire imposibilă și care sfarâmă cutumele, pe care ne-o spune, sprijinită pe documente și cu talentu-i binecunoscut, Doina Ruști, ridică perdeaua de pe o lume cu obiceiuri, relații private nemiloase, comportamente surprinzătoare și habitudini stranii care îl aruncă în perplexitate chiar și pe criticul cu bune cunoștințe istorice.” (Eugen Negrici)

Doina Ruşti este una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane. Tradusă în 9 limbi, invitată la numeroase târguri şi evenimente internaţionale, s-a impus în special prin romanele cu tematică diversă şi construcţie solidă, cele mai multe apărute la Polirom. Dintre acestea amintim Zogru (2006, 2013), reeditat în colecţia Top 10+, Fantoma din moară (2008), roman amplu despre comunismul românesc, distins cu Premiul pentru Proză al USR, şi Lizoanca la 11 ani (2009), recompensat cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române. Doina Ruşti trăieşte în Bucureşti, este profesor universitar şi scenarist.

Adresa