• „Cine nu a găsit prilejul în sine nu găsește nici în jurul său marile prilejuri” - Constantin Noica

Lansare „Leon Mişosniky. Monografie”: povestea unui creator absent din istoria artei

Lansare „Leon Mişosniky. Monografie”: povestea unui creator absent din istoria artei

Editura Vellant vă invită luni, 8 decembrie, de la ora 19:00, în Café Verona (Cărturești) la lansarea volumului Leon Mişosniky. Monografie, de Valentina Iancu, alături de invitații Lala Mișosniky, Alexandru Florian și Igor Mocanu.

Leon Mişosniky. Monografie este un proiect recuperator, care aduce în atenția publicului selecții dintr-o operă distinctă și atipică pentru perioada comunistă, dar total necunoscută, spunând astfel povestea unui creator absent din istoria artei.  

Elev al școlii de artă pentru evrei, înființată de M. H. Maxy pentru artiștii excluși din învățământul de stat din cauza legislației antisemite, Leon Mișosniky (1921-2007) și-a definitivat formația profesională la Moscova în cadrul Școlii de Artă și Tipografie. În perioada vieții a ales să nu își expună lucrările, demersul său artistic fiind unul terapeutic, exclusiv pentru sine. 

Volumul apărut la Editura Vellant reprezintă prima încercare de a aduce în librării lucrările și povestea vieții lui Leon Mișosniky, oferind o contextualizare a operei sale, prin care artistul se plasează indiscutabil între liderii foștilor elevi din Școala lui Maxy. 

S-a dedicat artei după ce a fost pensionat pe caz de boală în 1973, pe fond de depresie. Creația sa a evoluat dinspre academismul corect, cu un desen concis, spre un expresionism muzical cu influențe din suprarealismul oniric, optând permanent pentru rezolvări plastice personale. A lăsat în urmă o operă consistentă, căreia i se adaugă un jurnal cu notări filosofice scrise într-o manieră lirică, încă nepublicat. 

Leon Mişosniky. Monografie este un proiect editorial sprijinit și finanțat de AFCN (Adiminstrația Fondului Cultural Național).

Adresa