• „Timpul există ca toate lucrurile să nu se petreacă deodată în același timp” - Albert Einstein

Lansare Herta Müller, „Azi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi”

Lansare Herta Müller, „Azi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi”

Vineri, 31 octombrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc lansarea ultimului volum tradus în limba română al Hertei Müller, Azi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi.

Invitați: Corina Bernic, Florina Pîrjol, Adina Dinițoiu, Cezar-Paul Bădescu. Moderator: Denisa Comănescu. 

Seara va cuprinde și un recital Ada Milea și un colaj de filme cu și despre Herta Müller realizat de LiteraturHaus Berlin.

În nebunia totalitarismului, o tânără nu vrea să renunţe la fericire. Un roman de o mare putere de evocare, de o forţă aspră a cuvintelor ce se transformă în poezie şi frumuseţe, unul dintre cele mai importante ale autoarei germane nãscutã în România. Prin acest roman, Herta Müller ne oferă o explorare magistrală şi emoţionantă a felului în care dictatura ajunge să pună stăpânire pe întreg sufletul omului.

„M-au chemat. Joi la zece fix”. O tânără fără nume, într-un oraş din România, o întâlnire obligatorie şi temută cu Securitatea regimului lui Nicolae Ceauşescu. Pe drum, în tramvaiul care o duce la interogatoriu, prin mintea protagonistei se perindă imagini şi figuri din viaţa ei: copilăria într-un oraş de provincie şi dorinţa aproape erotică pe care o manifestă pentru tatăl ei, prima căsătorie cu un bărbat care „nu mă putea lovi şi se dispreţuia pentru asta”, cumplitele poveşti despre deportare spuse de bunic. Apoi tânăra prietenă Lilli, ucisă de o santinelă la graniţa cu Ungaria când încerca să fugă din ţară; şi Paul, zilele şi nopţile lui petrecute mult prea adesea în alcool, dar şi clipele de fericire trăite împreunã cu el. Totul ţine de amintire şi se împleteşte cu prezentul, cu interogatoriile şi cu jignirile, cu spaima cotidiană şi cu stratagemele prin care gândirea încearcă statornic să evite prăbuşirea.

Adresa