• „E mai folositor să ştii să asculţi decât să ştii să vorbeşti” - Anonim

Lansare eveniment: Francis Bacon, „Sylva Sylvarum”

Lansare eveniment: Francis Bacon, „Sylva Sylvarum”

Editura Humanitas și Institute for Research in the Humanities – department în cadrul Institutului de Cercetări al Universității din București vă invită joi, 18 ianuarie, ora 18.30, în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o discuție despre noua traducere a cărții cu care a început cariera publică a științei moderne, Sylva Sylvarum sau O istorie naturală în zece centurii, de Francis Bacon. 

Invitați: Vlad Alexandrescu (Universitatea din București), Mircea Dumitru (Universitatea din București), Daniel Garber (Universitatea Princeton), Dana Jalobeanu (Universitatea din București). La eveniment îi veți cunoaște pe membrii echipei de traducere în limba română a Sylva Sylvarum.

Traducerea, coordonată în România de Dana Jalobeanu, cercetător și conferențiar la Facultatea de Filozofie, Universitatea din București, și director al Institute for Research in the Humanities – departament al Institutului de Cercetări al Universității din București (IRH-ICUB), a adus împreună specialiști români de la mai multe universități importante. Din echipă au facut parte Claudia Dumitru, în prezent doctorand la Universitatea Princeton, Oana Matei, doctor în filozofie, cercetător și lector universitar la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș“, Doina-Cristina Rusu, doctor în filozofie și cercetător postdoctoral la Universitatea din Groningen și Grigore Vida, doctor în filozofie și cercetător postdoctoral în cadrul IRH-ICUB.

Publicat recent de Editura Humanitas, volumul este reprezentativ pentru teoria baconiană a comunicării cunoașterii și o parte importantă a marelui proiect de reformă a filozofiei naturale. Între scrierile lui Francis Bacon, este cea care a avut cele mai multe ediții succesive în primii 200 de ani de la apariție, în 1626. A fost, de asemenea, un succes remarcabil între intelectualii din generațiile următoare, cercetarea în multe domenii putându-și identifica începuturile în schimbarea de paradigmă baconiană.

Lansarea volumului va încheia workshopul „Francis Bacon’s Sylva Sylvarum: an exercise in philosophical translation”, care se desfășoară la București pe 17 și 18 ianuarie. Acest workshop este a patra întâlnire, după cele de la Princeton (2012), Paris (2014) și Berlin (2015), care reunește echipele franceză, britanică și română implicate în proiectele de editare a Sylva Sylvarum.
Francis Bacon a fost unul dintre întemeietorii modernității europene. Proiectele sale de reformă filozofică, științifică și juridică au modelat decisiv Anglia secolelor XVII–XIX (ca și o bună parte a Europei moderne). În același timp (și poate tocmai de aceea), puțini gânditori ai modernității au avut parte de o receptare atât de eterogenă precum Francis Bacon.

Volum apărut cu sprijinul IRH-ICUB, Universitatea din București. Parteneri: Facultatea de Filozofie – Universitatea din București, Institutul de Cercetări al Universității din București, Universitatea din București.

Accesul la eveniment este gratuit și se face pe baza unei rezervări prin Eventbook, aici.

Adresa