• „Libertatea este dreptul de a nu minți” - Albert Camus

John Freeman de vorbă cu Marius Chivu

John Freeman de vorbă cu Marius Chivu

Joi, 23 noiembrie, de la ora 19:00, la Mezanin, John Freeman și Marius Chivu stau de vorbă despre scris și editat, despre poezie și jurnalism, despre vocile noi din literatura de pretutindeni.

Aflăm cum John Freeman recartografiază lumea în primul său volum de poezie, Hărți, și care sunt vocile din cel de-al doilea număr al antologiei Freeman's tradus în limba română, care include un eseu confesiv al lui Marius Chivu, scris la câțiva ani după publicarea primei sale cărți, Vântureasa de plastic.
_____________________________

John Freeman este editorul antologiei Freeman's și autorul a două volume de nonficțiune: The Tyranny of E-mail și Cum să citești un romancier (Editura Vellant, 2015). De asemenea, este editorul a două antologii care dezbat lipsa de egalitate: Tales of Two Cities și Tales of Two Americas. În toamna lui 2017, a fost publicat primul său volum de poeme, Hărți. Fostul editor Granta locuiește la New York, unde predă la The New School și la New York University. Este redactor-șef la LitHub și poemele sale au fost publicate în The New Yorker, Zyzzyva, The Paris Review și The Nation. Cărțile sale sa au fost traduse în peste 20 de limbi

Hărți
„Să scriu poezie a fost mereu ceva profund instinctual pentru mine, ceva ce fac atunci când am chef, adesea foarte pe fugă, noaptea sau pe drum. Ciorne. Editorul meu interior are nevoie de multe divagații pentru a lua o pauză. În ultimii 20 de ani, ca jurnalist și editor, am devenit un deadline uman, sărind de la un proiect la următorul. Poezia a fost o cale de a mă deconecta, o întoarcere la o paradigmă mai profundă de gândire care nu îmi transpune mintea într-o activitate, ci într-un spațiu. Am simțit mereu că subconștientul cartografiază lucrurile într-un fel mult mai interesant decât rațiunea, decât trezia, și această carte este încercarea mea de a mă lăsa ghidat de acest principiu, de a vedea ce trăiește – pentru mine – în posibilitatea unui poem.”
John Freeman

Freeman’s: cele mai bune texte noi
Freeman’s: cele mai bune texte noi este al patrulea număr al antologiei literare numite de critici „curajoasă” (Minneapolis Star-Tribune) și „proaspătă” (Chicago Literati). Acest număr, cel de-al doilea tradus în limba română, strânge între aceleași coperte 29 de scriitori, cu vârste cuprinse între 25 și 70 de ani, din 20 de țări, care scriu în aproape la fel de multe limbi. Freeman’s: cele mai bune texte noi reprezintă un nou gen de listă, un manifest estetic al prezentului.
_____________________________

Vântureasa de plastic, de Marius Chivu, va fi republicată în 2018 într-o ediție revizuită la Editura Humanitas.

Adresa