• „Trebuie să vă obișnuiți cu viața și să învățați să râdeți” - W.A. Mozart

Irina Teodorescu își întâlnește cititorii din România

Irina Teodorescu își întâlnește cititorii din România

Vineri, 16 decembrie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45), va avea loc o întîlnire cu Irina Teodorescu, autoarea romanului Blestemul tîlharului mustăcios, apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”, și în ediție digitală, în traducerea Mădălinei Vatcu. Blestemul tîlharului mustăcios a obținut Premiul André Dubreuil pentru roman de debut și Premiul Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Franceză.

Participă, alături de autoare: Alina Purcaru, Ema Cojocaru 

Moderează: Eli Bădică

Povestea începe într-un colţ de lume: un tîlhar la drumul mare, un Robin Hood român care împarte nevoiaşilor o bună parte din ce jefuieşte, dă năvală în prăvălioara unui bărbier, unde cere lama cea mai ascuţită, cu care să reteze destine şi căpăţîni de boieri pricopsiţi. Gheorghe Marinescu, boiernaş de ţară pe care bărbierul tocmai se pregătea să îl ferchezuiască, pricepe iute cum stau lucrurile şi, viclean, promite tîlharului ceva mult mai folositor, nişte pistoale. Leagă prietenie de nevoie şi în mintea lui coace un plan malefic: să îl trădeze şi să pună mîna pe cuferele pline de comori ţinute ascunse de „haiducul” nostru. Lucrurile se petrec întocmai cum au fost puse la cale, numai că, în ghearele morţii, tîlharul îl blestemă pe Gheorghe Marinescu dimpreună cu toţi moştenitorii lui, pînă în anul 2000. Şi astfel începe odiseea urmaşilor lui Gheorghe Marinescu, personaje rătăcind pe drumul vieţii, spumos, suav, caraghios şi amar.

„Blestemul tîlharului mustăcios e un mic roman în care acţiunea înaintează vesel şi temerar, amestecînd picarescul şi realismul cel mai crud. Irina Teodorescu, scriitoare de origine română, dar care mînuieşte cu mare uşurinţă toate registrele limbii franceze, ne face să trecem, aproape pe nesimţite, printr-un secol de istorie a Europei de Est.” (Le Figaro littéraire) 

„Cu umor şi fantezie, Irina Teodorescu ne poartă prin istoria – cîteodată de un haz nebun – a moştenirii familiei Marinescu. Povestea capătă însă şi accente grave în momentele în care, printre rînduri, se întrevăd evenimentele tragice ale secolului.” (La Quinzaine littéraire)

„Blestemul tîlharului mustăcios, avînd în prim-plan destinul complicat al clanului Marinescu, nu este un roman de familie tradiţional, ci o dispută aprigă între generaţii, cu accente jucăuşe, nebuneşti, cu mult comic al situaţiilor, cu personaje tipice – aproape în maniera Commedia dell’arte – şi cu un limbaj cu totul original.” (Spiegel Online)

Irina Teodorescu s-a născut la Bucureşti în 1979, iar din 1998 trăieşte la Paris. A debutat în 2011 cu volumul de nuvele Treize. Romanele Blestemul tîlharului mustăcios (2014) şi Les étrangères (2015) o impun imediat pe scena literară franceză, autoarea bucurîndu-se de elogiile criticii, care o consideră o voce cu totul originală.

Adresa