„Întâmplări şi personaje” cu Florin Lăzărescu la Iaşi
Joi, 25 iunie, de la ora 19.00, la Librarium Palas din Iaşi (Str. Palas nr. 7A), Florin Lăzărescu – unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi scenarişti ai momentului – se va întâîlni cu cititorii ieşeni şi va vorbi despre volumul său de micropovestiri Întâmplări şi personaje, apărut recent în colecţia „Ego-grafii” a Editurii Polirom.
Invitaţi: Lucian Dan Teodorovici şi George Onofrei.
Peste două sute de mici poveşti reconstituie parcursul biografic al lui Florin Lăzărescu din ultimii 13 ani şi urmăresc evoluţia unor personaje care le unesc între ele. De la mutarea la o nouă gazdă la aventura mersului cu microbuzul sau cu maşina la serviciu, toate întâmplările au o atmosferă comună uşor absurdă, împreună creând în final portretul indirect al suprapersonajului Florin Lăzărescu.
Florin Lăzărescu este coscenarist al filmului Aferim!, ecranizat în regia lui Radu Jude şi câştigător al Premiului Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, ediţia 2015. Este, de asemenea, coscenarist al filmului Lampa cu căciulă, în regia lui Radu Jude, câştigător a peste 50 de premii pentru cel mai bun scurtmetraj la festivaluri internaţionale de film, printre care Sundance, SUA. Povestirea care a inspirat scenariul dă numele volumului publicat de Florin Lăzărescu la Polirom, în anul 2009.
Este unul dintre cei mai traduşi autori români, cărţile sale fiind publicate în franceză, germană, spaniolă, italiană, slovenă, maghiară, croată, chineză. Amorţire, cel mai recent roman al său, a apărut de curând la una dintre cele mai importante edituri din China, People’s Literature Publishing House Co., Ltd. (Beijing).
„Pe 15 ianuarie 2003, odată cu deschiderea unui site personal, construit de prietenul meu Dan Maşca, din Târgu Mureş, m-am apucat să ţin mai mult în glumă un Jurnal intim online, posibil primul blog din România, prin care doream să desfiinţez imaginea-clişeu că scriitorul e un tip cu capul în nori, cu barbă şi mort de mult, care nu are nicio legătură cu realitatea, cu nimicurile vieţii. Apoi a început să-mi placă de-a binelea şi-am lăsat să curgă poveştile directe, simple, culese de la firul ierbii sau al drumurilor pe care le străbat, despre lumea pe care o văd în jur. (…) Prin urmare, am «montat» vreo două sute de micropovestiri scrise în ultimii doisprezece ani. Că a ieşit o carte cu cap – eventual şi cu coadă – numai cititorii pot spune.” (Florin Lăzărescu)