• „Pentru a avea o căsătorie fericită, trebuie să-i spui partenerului totul, mai puțin lucrurile esențiale” - Cynthia Nelms

Impasurile eroismului etic. O lectură din Platon

Impasurile eroismului etic. O lectură din Platon

Joi, 26 februarie, începând cu ora 19.00, A.R.C.E.N. organizează un nou eveniment din seria seratelor de filozofie, intitulat „Impasurile eroismului etic. O lectură din Platon”, la Café Verona – Cărturești (strada Arthur Verona, 13-15).

Prezentarea și discuțiile care compun evenimentul vor porni de la textul platonician Gorgias, o pledoarie a dreptății ținută în fața celor mai duri adversari: retorica, plăcerea și puterea.

Într-o lume cutremurată de evenimente istorice aproape catastrofale pentru o civilizație luminoasă și luminată, personajul Socrate e încolțit de interlocutori ce nu se lasă ușor desprinși din pragmatism. Dramatismul textului are un impact cu atât mai mare cu cât reprezintă ecoul unor realități.

Lectura din debutul evenimentului va cuprinde fragmente de dialog intens, care vor contura în imaginația publicului personaje fascinante și puternice, desprinse parcă din contemporaneitate. 

Lectura va fi urmată de o prezentare susținută de profesorul Ștefan Vianu, doctor în filozofie al Universității din Geneva, care va aduce în discuție atât problemele ridicate în Gorgias, cât și aspecte legate de importanța evenimentelor istorice și a condiției societății de atunci.

Apoi, publicul este invitat să intre în dialog cu invitatul, din dorința de a încuraja discuția în jurul lucrurilor celor mai de preț, așa cum spune și Socrate în dialogurile scrise de Platon.

Evenimentul face parte din Programul ARCEN „Seri de filozofie și literatură antică”, program prin care se dorește apropierea publicului larg de textele filozofiei antice, adevărate repere ale culturii europene.

Intrarea la eveniment este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile.

Adresa