• „Orice fericire e o capodoperă” - Marguerite Yourcenar

Horia-Roman Patapievici despre „Anunțul stelar”, de Galileo Galilei

Horia-Roman Patapievici despre „Anunțul stelar”, de Galileo Galilei

Conferință Horia-Roman Patapievici despre lucrarea lui Galileo Galilei, Sidereus nuncius sau Anunțul stelar, prima traducere în limba română a lucrării care a schimbat din temelii felul nostru de a privi lumea.

Editura Humanitas organizează joi, 21 februarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, o conferință susținută de Horia-Roman Patapievici despre cartea lui Galileo Galilei, Sidereus nuncius sau Anunțul stelar, prima traducere în limba română a lucrării care a schimbat din temelii felul nostru de a privi lumea. Volumul a apărut recent la Editura Humanitas, în traducerea lui Gheorghe Stratan, în colecția Biblioteca Italiană. În deschidere va vorbi Smaranda Bratu Elian, coordonatoarea colecției.

„Cu descoperirile sale astronomice, Galilei a dezvăluit o nouă dimensiune a experienţei: vechiul cer, contemplat până atunci, nu mai exista, mai exact nu existase niciodată, şi era înlocuit cu un cer nou, pe care nimeni de-aci înainte nu-l mai putea ignora. Dar dacă ele, odată verificate, au trezit entuziasm şi admiraţie mai ales printre susţinătorii teoriei copernicane, altora schimbarea paradigmelor de care s-a pomenit le-a produs nelinişte sau spaimă. În versurile sale devenite celebre din Anatomy of the World (1611), poetul englez John Donne afirma că «noile stele» văzute prin telescop decretau sfârşitul unui univers perfect, deplin şi ordonat. Vechile certitudini, care le dădeau oamenilor siguranţă, se fărâmiţau, haosul ameninţa imaginea consolidată a universului şi, odată cu ea, poziţia omului înăuntrul lui şi chiar ordinea constituită a relaţiilor sociale. Donne socotea că noua astronomie punea sub semnul îndoielii totul: atât concepţiile referitoare la univers, cât şi pe cele privitoare la ordinea politică, morală şi socială.” – Franco Giudice

Adresa