„Frumoasa adormită şi fusul”, de Neil Gaiman, lansare de carte la Cluj
Pentru că vă place să le citiţi, să le îngrijiţi şi să le adăpostiţi cuminţi în bibliotecă, v-am pregătit o seară în care ne vom da întâlnire cu o carte care va transforma Bookstory într-un teren de joacă pentru imaginaţie, o savuroasă repovestire a basmelor clasice, semnată de Neil Gaiman şi ilustrată de Chris Riddel, Frumoasa adormită şi fusul.
Joi, 14 aprilie, de la ora 18:30, Florin Bican şi Adrian Barbu ne vor îndrepta paşii spre soare răsare, departe de ţinuturile pe care le cunoaştem. Ei îşi vor uni ingenios impresiile despre cartea Frumoasa adormită şi fusul, rotunjind firescul, nonconformismul şi vraja poveştii. În paginile bogate în detalii preţioase, scriitorul Neil Gaiman şi ilustratorul Chris Riddell ţes împreună un fel de Albă-că-Zăpada şi, aproape, o Frumoasă adormită, cu note subtile de magie întunecată. Cartea e recomandată cititorilor cu vârsta de +10 ani.
Invitaţii noştri: Adrian Barbu este grafician, ilustrator de carte, autor de benzi desenate, filolog şi muzician. Lucrările lui au fost publicate în SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Franţa, Serbia, Cehia (şi unele chiar şi în România).
Pe Florin Bican îl apreciem în calitate de coordonator de ateliere de scriere creativă, prin intermediul cărţilor pentru copii pe care le-a scris, ca traducător al câtorva volume deosebite, dar mai ales, ca mare povestitor.
"basmele însele sunt irezistibile, iar „reciclarea” lor este un fericit prilej de a le degusta din nou.” (Florin Bican)
Despre carte:
În ajunul nunţii sale, o tănără regină pleacă pentru a salva o prinţesă din mrejele unei vrăji întunecate. În locul rochiei de mireasă îşi pune cămaşa de zale, îşi ia sabia şi, alături de trei pitici curajoşi, străbate tunelurile întunecate de sub munţi pentru a ajunge la regatul adormit. Ieşind din tiparele basmelor clasice, regina decide să-şi construiască singură destinul, iar tânăra adormită nu este nici ea ceea ce pare.
Elemente familiare ale basmelor clasice se combină cu subtile tuşe moderne, iar rezultatul este o poveste savuroasă, captivantă şi întunecat-amuzantă. Originali şi surprinzători, cei doi autori îşi cuceresc cititorii prin ceea ce ar putea fi culmea colaborării lor artistice. Prin povestea minunat scrisă şi datorită minunatelor ilustraţii ale lui Chris Riddell, bogate în detalii preţioase, cartea poate fi un cadou cu adevărat special şi rafinat.
În această poveste nimeni nu aşteaptă un prinţ călare pe un armăsar alb. Acest basm a fost ţesut cu un fir de magie neagră, ce amestecă şi suceşte lucrurile, le face să scânteieze şi să strălucească într-un mod aparte. Atunci când o prinţesă are nevoie să fie salvată, o regină poate să se transforme ea însăşi într-un erou…
RECENZII
„O repovestire necesară şi originală a unui basm clasic.” (The Guardian)
„Gaiman are poveştile clasice în sânge, iar basmul sau este atât de bine acordat încât se susţine singur încă de la prima propoziţie. (…) Pe deasupra, uimitoarele ilustraţii realizate de Chris Riddell, alb şi negru cu inserţii de aur, sunt atât de detaliate încât, uneori, basmul lui Gaiman pare nu o poveste, ci mai mult un coşmar inexplicabil de frumos.” (New York Times Book Review)
DESPRE AUTORI
Prolific şi original, Neil Gaiman este autorul bestseller-urilor Coraline, Zei americani, Pulbere de stele sau Cartea cimitirului. Cărţile sale sunt vândute peste tot în lume şi au fost distinse cu cele mai prestigioase premii ale literaturii fantasy: Hugo, Nebula, Locus, SFX, Bram Stoker, World Fantasy s.a.m.d.
Este singurul autor care a câştigat atât medalia Newbery cât şi medalia Carnegie pentru aceeaşi carte (Cartea cimitirului). Considerat un fel de „rock star” al lumii literare, datorită stilului sau nonconformist şi entuziasmului cu care este urmărit de numeroşii fani împătimiţi (site-ul sau oficial are mai mult de un milion de vizitatori unici în fiecare luna), Neil Gaiman este, de asemenea, şi compozitor. A mai colaborat cu Chris Riddell şi pentru alte titluri: Coraline, Noroc cu laptele… şi Cartea cimitirului.
Chris Riddell este un foarte talentat ilustrator şi caricaturist politic. În 2013 a câştigat Costa Children’s Book Prize pentru Goth Girl şi, de asemenea, două medalii Kate Greenaway pentru alte cărţi ilustrate. Este co-autorul seriei de succes The Edge Chronicles (scrisă împreună cu Paul Steward).
"O poveste, o poveste
Este şi dacă nu este:
Cuibărită în cuvinte,
Doarme aşteptând cuminte
Să vii tu şi s-o trezeşti
Dintre sute de poveşti."
(RECICLOPEDIA DE POVEŞTI CU RIMĂ ŞI FĂRĂ TÂLC, Florin Bican)