• „Cu fiecare pagubă înveți ceva în plus” - proverb persan

Filmul şi Literatura: invitat special Cristi Puiu

Filmul şi Literatura: invitat special Cristi Puiu

Proiectul „Filmul şi Literatura” se încheie cu un invitat excepţional: CRISTI PUIU.

Regizor și scenarist român contemporan, născut pe 3 aprilie 1967, la București, fiul Iulianei și a lui Emilian Puiu. A făcut pictură de la 10 ani. În 1990, după căderea regimului comunist, a participat la o expoziție în Lausanne, Elvetia, împreună cu alți tineri artiști români. Doi ani mai târziu, a trecut examenul de admitere la Ecole Superieure d'Arts Visuels din Geneva, departamentul de Pictură. La finalul primului an, a abandonat cursurile de pictură, pentru a le începe pe cele de film, la aceeași scoală pe care a absolvit-o în 1996. În anul 2004 a fondat, împreună cu Anca Puiu și Alex Munteanu, casa de producție cinematografică Mandragora.

Cristi Puiu locuiește în București și este căsătorit cu producătoarea de film Anca Puiu. Împreună cu Anca are 3 copii - Smaranda, Ileana si Zoe.

A debutat ca regizor în 2001 cu filmul „Marfa și banii”, film care a obținut deja mai multe premii internaționale. Unii critici de film consideră că acesta este filmul care a inaugurat noul val românesc în cinematografie. A continuat cu un film de scurt-metraj, „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea” în 2004, film de asemenea, premiat. Al doilea film de lung-metraj, „Moartea domnului Lăzărescu”, 2005, face parte dintr-un proiect de șase povestiri scrise de Cristi Puiu în 2003. Filmul a obținut numeroase premii internaționale. A mai regizat, în 2010, lung-metrajul de ficțiune „Aurora”, în care a interpretat personajul principal (Viorel).

Cristi Puiu este co-scenarist la ambele sale filme de lung-metraj, „Marfa și banii și „Moartea Domnului Lăzărescu”, alături de Răzvan Rădulescu. Cristi Puiu este scenaristul filmului său de scurt-metraj, „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea. Apoi colaborare cu Răzvan Rădulescu a mai scris scenariul la „Niki Ardelean”, colonel în rezervă, 2003, film regizat de Lucian Pintilie. În 2005 regizorul german, Didi Danquart, a realizat filmul „Offset” după un scenariu scris de Cristi Puiu si Răzvan Rădulescu. Pentru filmul „Aurora” a scris singur scenariul dupa 2 ani de prospecții și documentare.

Adresa