• „Cu fiecare pagubă înveți ceva în plus” - proverb persan

Festivalul Science & Fiction, Râşnov 2014

Festivalul Science & Fiction, Râşnov 2014

După succesul ediţiei de anul trecut, care s-a datorat nu neapărat numărului de participanţi, cât mai ales calităţii acestora, a fost pornită campania dedicată ediţiei 2014 a Festivalului Science & Fiction de la Râşnov.

Noutăţile nu vor consta în schimbarea locaţiei sau a perioadei de desfăşurare, ci în extinderea perioadei de la 4 zile la 7 zile, între 14 şi 20 iulie 2014. Organizatorii au doit să sublinieze că Festivalul S&F nu este axat neapărat pe activităţi profesionale, acesta având o clară şi distinctă orientare spre divertisment şi relaxare.

Proiecţiile de film SF, cadrul natural montan, ambientul citadin rustic, cetatea aşezată pe culme şi caracterul turistic al întregii zone propun la reconsiderarea acestui eveniment sub forma a ceea ce este de fapt – o vacanţă la munte, în compania unor persoane apropiate prin proecupări şi idei. De aceea FSF nu va ţine niciodată locul de romcon sau alt fel de convenţie, naţională sau nu, în parte datorită scopurilor divergente dar şi datorită programului care nu poate conţine planificări de activităţi viitoare, probleme organizatorice sau alte subiecte caracteristice convenţiilor naţionale.

Organizatorii au anunţat participarea lui Dănuţ Ungureanu ca invitat de onoare, alături de Voicu Bugariu, invitat special. Sub coordonarea lui Dănuţ se va desfăşura seria de conferinţe dedicate creative writing, în prima parte a fiecărei zile.

În paralel se vor desfăşura expuneri diverse, eseuri, prezentări de grafică şi posibil vizionări de film scurt. Expoziţia de arte vizuale iniţiată anul trecut va fi reluată si în această ediţie.

În fiecare zi vor fi două proiecţii de filme SF dintre ultimele apariţii, pentru care esențial a fost sprijinul lui Mihnea Columbeanu, regizor şi critic de film.

Principalele atracţii ale Festivalului vor consta în cele două concursuri dedicate amatorilor:

Concursul de proză scurtă – care se va desfăşura pe durata Festivalului, conform regulamentului şi condiţiilor ce se vor anunţa în prima zi a acestuia. Pentru a face lucrurile mai interesante, la deschiderea Festivalului se va anunţa tema pe care textele acestui concurs vor trebui să o abordeze.

Concursul de film de scurt-metraj SF – fără restricţii de participare, singura condiţie fiind înregistrarea prealabilă a concurenţilor, termenul limită fiind 1 iulie 2014.

Ambele concursuri vor fi deschise participanţilor înregistraţi ai F.S.F. Râşnov 2014, taxa de participare de 40 de lei fiind aceeaşi ca anul trecut.

Ediţia din acest an va avea şi o componentă editorială, mai pronunţată decât cea a anului trecut. Anunţăm pe această cale „Antologia de proză scurtă SF, Râşnov 2014”, deschisă participanţilor la Festival care doresc să contribuie cu proză scurtă şi eseuri SF & F. Textele vor avea orientativ în jur de 40.000 de semne, fără a fi o condiţie strictă. Selecţia finală va aparţine coordonatorului de colecţie al editurii.

Anul acesta vor fi mai multe prezentări de carte, fiind chiar posibil să fie lansate în premieră unele titluri. Totodată organizatorii speră ca participarea editurilor să fie ceva mai importantă decât anul trecut, oferind timpul necesar organizării unui mic târg de carte SF&F.

Mai multe detalii pe www.fiction.ro.

Adresa