• „Dați-i omului o mască și vă va spune cine este” - Oscar Wilde

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere de la Iași – FILIT 2014

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere de la Iași – FILIT 2014

Aflat la a doua ediție, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere de la Iași (FILIT) se va desfășura între 1 și 5 octombrie și se anunță a fi, ca și cel precedent, un evenimet de anvergură în lumea editorială românească și străină.

Ediția 2014 a FILIT va reuni anul acesta peste 300 de invitați de seamă ai literaturii mondiale și române, precum și traducători, manageri culturali, critici și jurnaliști culturali. Lista scriitorilor care au acceptat să participe la FILIT prinde contur, organizatorii făcând publice o parte din confirmări. Astfel, publicul se va bucura de prezența scriitorilor străini Herta Müller (Germania), David Lodge (Marea Britanie), Sahar Delijani (Iran, în prezent locuiește în Italia), Romain Puertolas (Franța), Monika Peetz (Germania), Care Santos (Spania), Edward Hirsch (SUA), Guillermo Arriaga (Mexic). Pe lista scriitorilor români confirmați se numără Radu Aldulescu, George Bălăiță, Lavinia Braniște, Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Vasile Ernu, Norman Manea, Ioana Nicolaie, Marta Petreu, Andrei Ruse, Ana Mara Sandu, Simona Sora, Bogdan Suceavă, Ion Vianu, Matei Vișniec, Alexandru Vlas.

Un proiect original lansat în cadrul FILIT, ediția 2014, îl reprezintă o serie de reportaje realizate de jurnalistul Viorel Ilișoi, menite să promoveze muzeele literare ieșene și să pună în valoare patrimoniul literar. Textele vor fi traduse în limba engleză, tipărite și distribuite la nivel național și internațional.

Un alt proiect original la cea de-a doua ediție FILIT este programul „Rezidențele FILIT pentru traducători”, rezidențe care anul acesta au fost acordate astfel:

O rezidenţă FILIT „Memorialul Ipoteşti”, Botoşani, comuna Mihai Eminescu, Ipoteşti: Fanny CHARTRES (franceză)
Două rezidenţe FILIT „Hotel Belvedere”, Vatra Dornei, județul Suceava: Vanina BOZHIKOVA (bulgară);  Alexander-John DRACE-FRANCIS (engleză);
Trei rezidenţe FILIT „Muzeul Literaturii Române Iaşi”, Iaşi: Lora NENKOVSKA (bulgară); Joanna KORNAS-WARWAS (polonă); Gabriella KOSZTA (maghiară).

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) asigură pentru ediţia 2014 transferuri gratuite între Bucureşti şi Iaşi (şi retur) începând din 1 octombrie. Cursele sunt destinate publicului festivalului din Capitală pentru a putea participa la evenimentele FILIT din perioada 1-5 octombrie.

Lista şi programul curselor speciale FILIT:

Cursă autocar București – Iași – 01.10.2014 – 7:00
Cursă autocar Iași – București – 01.10.2014 – 23:30
Cursă autocar București – Iași – 02.10.2014 – 7:00
Cursă autocar Iași – București – 02.10.2014 – 23:30
Cursă autocar București – Iași – 03.10.2014 – 7:00
Cursă autocar Iași – București – 03.10.2014 – 23:30
Cursă autocar București – Iași – 04.10.2014 – 7:00
Cursă autocar Iași – București – 04.10.2014 – 23:30
Cursă autocar București – Iași – 05.10.2014 – 7:00
Cursă autocar Iași – București – 05.10.2014 – 23:30
Cursă autocar Iași – București – 06.10.2014 – 23:30

Pe site-ul transportatorului oficial al FILIT, Travis Tourism, a fost creată o secţiune specială de rezervări online la adresa: http://travis.ro/filit-iasi/events/. Accesând site-ul amintit puteţi selecta cursa FILIT dorită şi completa un formular de rezervare.

Pentru a beneficia de transportul gratuit oferit de către Festivalul Internațional de Literatură și Traducere, organizatorii au rugămitea de a se prezenta la îmbarcare un volum al unuia dintre autorii care sunt invitați la această a doua ediție a festivalului.

Stația de îmbarcare din Iași se găsește în apropiere de Casa Dosoftei. Stația finala de oprire este la București, în Piața Constituției.

Mai multe detalii găsiți pe site-ul FILIT-Iași și pe pagina de FB a Festivalului

Adresa