• „Cel care susține că o căsnicie este o situație definită prin expresia «jumătate-jumătate» nu înțelege nici femeile, nici procentele” - Jackie Mason

Eveniment Victor Ieronim Stoichiță: lansare „Imaginea celuilalt”

Eveniment Victor Ieronim Stoichiță: lansare „Imaginea celuilalt”

Sâmbătă, 21 aprilie, la ora 17.30, librăria Humanitas de la Cișmigiu va găzdui o întâlnire cu reputatul istoric de artă și profesor la Universitatea din Fribourg Victor Ieronim Stoichiță, care revine în fața cititorilor din București pentru prezentarea volumului Imaginea celuilalt. Negri evrei, musulmani și țigani în arta occidentală în zorii epocii moderne. 1453-1800, cea mai recentă carte publicată în seria de autor de la Editura Humanitas. Vorbim despre reprezentările în artă ale Celuilalt interior, prezent deja pe teritoriul Europei sau care o invadează și a unei alterități exterioare, cea văzută și imaginată de la distanță odată cu descoperirea Americii. Invitați alături de autor sunt Anca Oroveanu și Ruxandra Demetrescu, istorici de artă și traducătoare ale volumului. Ioana Măgureanu, istoric de artă, și Andrei Oișteanu, etnolog, antropolog, istoric al religiilor și mentalităților.

Intrarea la eveniment este liberă și se face pe baza unei rezervări prin Eventbook.

________________

Detalii de tablou, gesturi, portrete și trupuri, contraste, tehnica marilor maeștri sunt câteva dintre elementele analizate și alăturate unor fragmente literare și unei vaste selecții de tablouri sau gravuri, între care găsim opere de Giotto, Leonardo da Vinci, Tițian, Peter Paul Rubens, Albrecht Dürer, Hieronymus Bosch, Paolo Uccello, Caravaggio și Rembrandt. Această carte a fost construită pe baza celor cinci conferințe pronunțate de Victor Ieronim Stoichiță la Paris în cadrul seriei Catedra Luvrului, care au avut loc în Auditoriul Muzeului Luvru în septembrie și octombrie 2014. Pregătirea și publicarea conferințelor a fost precedată de cursuri și seminare consacrate imaginii alterității susținute la Universitatea Fribourg din Elveția și la Universitatea Elveției Italiene din Lugano. 

„Diferența există, alteritatea se construiește. Iată primul postulat pe care se întemeiază această carte. Celălalt nu există în absența Aceluiași și termenii sunt, evident, reversibili. Scopul acestor pagini este de a aborda Întâlnirea așa cum are ea loc sub semnul vizibilului. Ele se plasează în prelungirea unei cercetări asupra imaginarului, ale cărei mize se cuvine să le definim. Evrei, țigani, negri, musulmani. Iată cele patru figuri ale alterității care vor face obiectul reflecției mele. E vorba, mai degrabă decât de o alegere liberă, de o necesitate impusă de formarea în zorii Timpurilor Moderne a ceea ce aș dori să desemnez ca «iconosfera diferenței», iconosferă a cărei construcție are loc în strânsă relație cu prospecțiunile unei Europe în căutarea propriei sale identități. Toți acești Ceilalți («interiori» sau «exteriori»), misterioși, amenințători, interziși, fascinanți, suscită reacții multiple, uneori negative, aproape întotdeauna amestecate: curiozitate, teamă, dorință, respingere… Dat fiind caracterul insolit al Celuilalt, locul său în iconosfera pe cale să se cristalizeze în conformitate cu reguli precise nu poate fi decât problematic. Nu mai puțin, în pofida dificultăților și reticențelor, «Diferitul» și «Neasemănătorul» sfârșesc prin a accede la vizibilitate. În ce fel? Întrebarea e desigur de ordin antropologic, dar istoricul imaginilor îi poate furniza câteva răspunsuri.” (Victor Ieronim Stoichiță)

Victor Ieronim Stoichiță este profesor la Universitatea din Fribourg (Elveţia) și, din ianuarie 2018, titularul Catedrei europene la Collège de France. Este doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti și al Universităţii Catolice din Louvain. Este membru al Academiei Naţionale Italiene şi al Academiei Europene. A fost titularul Catedrei anuale a Muzeului Luvru şi i-a fost conferit titlul de „Chevalier des arts et des lettres” al Republicii Franceze. Cele mai recente scrieri: „Efectul Sherlock Holmes. Trei intrigi cinematografice“, „Despărțirea de București. O povestire“, „Cum se savurează un tablou și alte studii de istoria artei“, „Imaginea Celuilalt. Negri, evrei, musulmani și țigani în arta occidentală în zorii epocii moderne, 1453-1800“. „L’image de l’Autre. Noirs, Juifs, Musulmans et „Gitans“ dans l’art occidental des Temps Modernes“, Hazan, „Oublier Bucarest. Un récit“, Actes Sud, Arles. În februarie 2018 a susținut la Ateneul Român conferința cu titlul „Călătorie în iconosferă“, în cadrul primei ediții a seriei de conferințe „Despre lumea în care trăim“.

Adresa