• „Simplitatea este accesul la esenţă” - J.W. Goethe

Epictet sau arta de a trăi frumos. O lecție stoică pentru omul recent

Epictet sau arta de a trăi frumos. O lecție stoică pentru omul recent

Miercuri, 8 aprilie, între 19.00-21.00, Seneca Anticafé organizează un atelier filosofic de fericire intitulat „Epictet sau arta de a trăi frumos. O lecție stoică pentru omul recent”.

Ne dorim, cu toți, să ducem o viață bună. Să avem un job satisfăcător, care să însemne ceva nu doar pentru noi, dar și pentru ceilalți. Nu neglijăm nici bunurile lumești: vrem ce este mai bun atât pentru noi cât și pentru cei apropiați nouă, fie că ne sunt rude sau prieteni. Invariabil, viața noastră este dominată de tot soiul de astfel de dorințe.

O dată ce ne-am atins însă toate aceste țeluri, putem spune că ducem o viață bună? Este o astfel de viață bună una fericită? În definitiv, ce este fericirea? Dacă este ceva palpabil, am putea să o cumpărăm? Dacă este ceva spiritual, este o stare pe care am putea să o atingem? Cum am putea să rezolvăm acest mare puzzle al existenței noastre? 

În căutarea unui răspuns pentru toate aceste întrebări, fericirea ne apare ca un iepure scos din joben de tot felul de magicieni. Fericirea poate părea, de fapt, o rețetă: urmezi pașii iar apoi aștepți, calm, starea de beatitudine. Dar dacă a fi fericit nu este o astfel de abstracțiune ci, mai degrabă, o practică a sinelui care ar putea fi deprinsă cu ajutorul filosofiei? 

Din Grecia Antică până azi, dialogul a rămas forma principală a activității filosofice. De aceea, noi ne propunem să deschidem un asemenea dialog pornind de la aceste întrebări ușor de formulat, dar greu de soluționat. Atelierele noastre, unde veți lucra cu filosofi profesioniști ai Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, își doresc să vă ofere oportunitatea de a vă însuși o pluralitate de unelte și tehnici filosofice cu ajutorul cărora această dificilă practică de (și) cu sine vă poate ajută să rezistați, cu stoicism, piedicilor în calea fericirii voastre.

Intrare: 8 lei.

Adresa