• „Oamenii vor să afle răspunsuri pe căi cât mai comode, dar nu există drumuri pentru regi, cunoașterea trebuie plătită” - Solomon Marcus

Dublă lansare și sesiune de autografe Cristina Modreanu și Tompa Gábor

Dublă lansare și sesiune de autografe Cristina Modreanu și Tompa Gábor

Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) vă invită sâmbătă, 1 noiembrie, ora 16.00 la o dublă lansare de carte şi sesiune de autografe, eveniment organizat în cadrul Festivalului Naţional de Teatru: Cristina Modreanu, Utopii performative. Artisti radicali al scenei americane in secolul 21 (Editura Humanitas) şiTompa Gábor, Label Curtain. A Private Theater Dictionary (Editura Bookart). Prezintă: András Visky şi George Banu.

Utopii performative. Artisti radicali al scenei americane in secolul 21 
Având mereu în centrul său întrebarea acută „ce înseamnă să fii contemporan astăzi?”, scena americană, în special cea new-yorkeză, se bazează, în încercarea sa de a redefini rolul artei în societate, pe redescoperirea din perspective inedite a reperelor trecutului, pe observarea critică a prezentului, dar şi pe o curajoasă prefigurare a viitorului, în care sunt încorporate inovaţii din toate domeniile, în încercarea de imaginare a profilului reconfigurat al omului în epoca digitală. (Cristina Modreanu)
Mi se pare important faptul subliniat de autoare că mulţi dintre cei despre care scrie au un mod intens critic de a se raporta la societatea lor şi la problemele timpului pe care îl trăiesc. Fie că sunt declarat politice sau în tangenţă cu politicul, fie că sunt critice, examinând mişcarea unor idei în societate şi exprimând radical o viziune interogativă, spectacolele, performanceurile lor creează dinamica specială a unor arte care nu mai sunt „arte” ca atare, ci discursuri vizual-performative despre natura fiinţei umane într-un prezent polimorf. (Marian Popescu)

Label Curtain. A Private Theater Dictionary
Micul dicţionar teatral al lui Tompa Gábor, prezintă esenţa lumii teatrale a regizorului. Dicţionarul însumează, în format de lexicon, ideile centrale ale mai multor discuţii şi interviuri ale regizorului. Definiţiile, grupate în jurul operei de o viaţă a lui Tompa Gábor, în jurul teatrului şi literaturii, sunt rupte de la nivelul experienţelor empirice şi sunt transpuse la un alt nivel, mult mai filosofic. Iar prin ilustraţiile aflate în armonie cu conţinutul cărţii şi prin forma ei, aceste definiţii se transformă într-o operă de artă de sine stătătoare. Publicat în 2010 în limba maghiară, volumul apare acum în varianta engleză, la aceeaşi editură, în aceleaşi condiţii grafice excelente.

Adresa