• „Cine nu a găsit prilejul în sine nu găsește nici în jurul său marile prilejuri” - Constantin Noica

Dezbatere: Cenzura în teatru în comunism

Dezbatere: Cenzura în teatru în comunism

În perioada 3-5 noiembrie, Centrul de Studii în Istorie Contemporană în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer organizează proiectul Arta și cenzura în comunism, care va cuprinde o serie de evenimente, desfășurate în trei zile separate, dedicate cenzurii în muzică, film și teatru din România comunistă.

Dezbaterea despre cenzura în teatru este programată joi 5 noiembrie, de la ora 18.30. Focusul discuției va fi asupra a două spectacole interzise în timpul regimului comunist: „Furtuna” de W. Shakespeare, regia David Esrig (Teatrul Național București) și „Revizorul” de N.V. Gogol, regia Lucian Pintilie (Teatrul Bulandra). Moderatorul Eugenia Vodă îi va avea ca invitați pe David Esriug, Marin Moraru și Virgil Ogășanu.

De la ora 18.30, în foaierul sălii Studio Space de la Teatrul Bulandra (Str. Jean Louis Calderon nr. 76A) va fi vernisată expoziția „CenzurART” - expoziție de fotografie Andrei Gîndac, care conține fotografiile realizate pentru campania de teasing a proiectului. Vor fi prezenți Florin Piersic Jr. și Oana Pellea.

Scopul principal al proiectului este acela de a readuce în conștiința publică actuală faptul că, în timpul regimului comunist din România, cenzura s-a manifestat masiv în toate domeniile culturii, ajungând să modifice radical tipul de percepție al spectactorului, precum și atitudinea și receptarea în fața obiectului artistic.

Intrarea este liberă.

Adresa