• „Neștiutoriu gândul omului spre ce menește” - Miron Costin

Despre ediţia integrală a amintirilor lui Grigore Lăcusteanu cu Georgeta Filliti, Dan C. Mihăilescu şi Sandra Ecobescu

Despre ediţia integrală a amintirilor lui Grigore Lăcusteanu cu Georgeta Filliti, Dan C. Mihăilescu şi Sandra Ecobescu

Marţi, 12 ianuarie, ora 19.00, vă aşteptăm la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o întâlnire cu Georgeta Filitti, Dan C. Mihăilescu şi Sandra Ecobescu despre ediţia integrală a amintirilor lui Grigore Lăcusteanu, editată după cele două caiete manuscrise aflate la Biblioteca Academiei Române, cu o introducere de Ion Filitti, recent apărută la Editura Humanitas.

Prima ediţie a Amintirilor colonelului Lăcusteanu a apărut în 1935, la Fundaţia pentru Literatură şi Artă „Regele Carol II“, sub îngrijirea lui Radu Crutzescu, nepotul autorului; este vorba, însă, de o ediție trunchiată. Radu Crutzescu a eliminat „unele puține fragmente de un caracter prea intim pentru a fi publicitate“ – de fapt, pasaje uneori mai ample sau capitole întregi. Considerând că aceste texte sunt relevante atât ca mărturie despre viaţa de zi cu zi în Valahia secolului al XIX-lea, cât şi ca mărturie istorică, ediţia de faţă reproduce tot textul manuscrisului, reluând, în acelaşi timp, în subsol notele primului editor şi, la final, comentariul istoric al lui Ioan C. Filitti, care au însoţit prima ediţie. 

Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervari la numarul de telefon 021 311 40 01 sau la adresa de email cismigiu@humanitas.ro, in limita celor 80 de locuri disponibile, pana la data de 12 ianuarie, ora 17.00.

Adresa