• „Consecințele mâniei sunt mult mai grave decât cauzele ei” - Marc Aureliu

De la Théâtre de Poche la Institutul Francez: „Lecţia” lui Eugen Ionescu, din nou în atenţia publicului român

De la Théâtre de Poche la Institutul Francez: „Lecţia” lui Eugen Ionescu, din nou în atenţia publicului român

Sâmbătă, 20 februarie, de la ora 16.30, la Institutul Francez din București, editura Nemira în parteneriat cu Revista Yorick lansează volumul Lecția, o meditație cu șapte teme de Octavian Saiu la exact 65 de ani de la premiera absolută a piesei lui Eugène Ionesco la Théâtre de Poche Montparnasse (20 februarie 1951).

Prezintă: Oana Pellea, Monica Andronescu, Sorin Alexandrescu. Cu participarea lui Constantin Chiriac.

Lecția este piesa lui Ionescu tradusă și montată în toate marile capitale teatrale ale lumii, devenind una dintre operele de referință ale dramaturgiei secolului XX.

„De ce Lecția? Pentru că e cea mai aproape de perfecțiune dintre scrierile lui Ionesco, toate imperfecte până la capăt. Singura care se citește și se savurează dintr-o răsuflare. Este a doua operă teatrală a sa, gândită cu aceeași energie a noului, dar având în plus față de prima o anume înțelepciune a formelor scenice, înțelese din interior. Înainte de tot ce se va naște după, înainte de ciclul lui Bérenger, Ionesco a dat măsura valorii și originalității sale prin Lecția. O piesă într-un act, deopotrivă simplă și complexă, în care se șlefuiesc asperitățile din Cântăreața cheală și se ghicesc atâtea dintre zbaterile de mai apoi. Nu e un debut, în sens cronologic, dar este cea dintâi experiență profundă într-o dramaturgie ionesciană care oscilează între agresivitatea caricaturii timpurii și meditația abisală târzie. De atunci, de la premiera din 1951 și până astăzi, Lecţia rămâne o veritabilă lecţie de teatru cu şapte teme mereu contemporane: violenţă, sexualitate, politică, magie, manipulare, pedagogie și… teatralitate.” Octavian Saiu

Adresa