• „Suntem toți făcuți din praf de stele” - Carl Sagan

Club de lectură Joie de Vivre, ediția a IV-a, Cella Serghi, „Gențiane”

Club de lectură Joie de Vivre, ediția a IV-a, Cella Serghi, „Gențiane”

Clubul de carte Joie de Vivre este locul în care se întâlnesc pasionații de lectură, de ceai și prăjituri bune, este cel mai bun prilej de a discuta despre cărțile care ți-au plăcut sau nu, despre ce ai vrea să citești și ce nu ai putut să termini, este cea mai potrivită ocazie de a-ți face prieteni noi cu care să împărtășești pasiunea lecturii, cărora li te poți confesa și de la care poți afla lucruri noi.

Pentru cea de-a patra ediție a clubului nostru de carte, am ales să vorbim despre literatura română pornind de la romanul Cellei Serghi, Gențiane.

Cum se percepe o femeie pe sine însăși sau cum – prin ce lentile distorsionante, cu ce preconcepții induse de o educație cvasipatriarhală – îi vede ea pe ceilalți? Care sunt granițele libertății ei de opțiune și ce obstacole întâlnește voința ei de a juca alte roluri decât acelea ce i sunt tradițional atribuite? (...) Sunt întrebări identificabile în țesătura narativă a cărților Cellei Serghi. Eroinele acestei autoare se revoltă împotriva unei ordini sociale rigide, vor să și afirme identitatea – feminină și nu doar –, impulsionate nu atât de mult invocata fantasmă a «căutării fericirii» (temă asociată de critică, în virtutea unei inerții de judecată, așa numitei «literaturi feminine»), cât de o firească, omenească nevoie de integrare și de recunoaștere.” (Bianca Burța-Cernat, despre Gențiane)

Ediția cu numărul 4 a Clubului de carte Joie de Vivre va avea loc joi, 19 februarie 2015, de la ora  18.30, la Ceainăria Joie de Vivre (Str. Nicolae Paulescu, nr. 61). Întrucât este un număr limitat de locuri, înscrierea se poate face prin mail la adresa book@lauracaltea.ro. Cei interesați, pot urmări discuțiile noastre pe grupul de Facebook Club de carte Joie de Vivre.

Lectura este o îndeletnicire confortabilă, solitară, lentă și senzuală”, spune cel mai seducător cititor, Don Juan-ul cărților, Alberto Manguel. Însă, dacă lectura se face în tăcere, în intimitate, discuția despre lectură trebuie făcută într-un loc anume și cu oamenii potriviți. La un ceai, pe o bancă, într-o cafenea sau, mai ales, într-un club de carte.

Un club de carte este cel mai bun prilej de a discuta despre cărțile care ți-au plăcut sau nu, despre ce ai vrea să citești și ce nu ai putut să termini, este cea mai potrivită ocazie de a-ți face prieteni noi cu care să împărtășești pasiunea lecturii, cărora li te poți confesa și de la care poți afla lucruri noi. Despre cărți, despre prietenie, despre întâmplări amuzante, despre viață, în cele din urmă…

Pentru că vrem să creăm o astfel de ambianță prietenoasă și în Ceainăria Joie de Vivre, am decis să dăm startul unui club de carte unde pasionații de lectură, de ceai și prăjituri bune se pot întâlni periodic. Vom fi însoțiți în această călătorie de partenerii noștri de la Editura Litera și Blogul unei cititoare de cursă lungă

Adresa