• „Din vârful degetelor începe întotdeauna lumea nevăzută a celor care au învăţat să viseze…” - Mihai Măniuţiu

Club de carte Litera #58: „Persoana întâi”, de Richard Flanagan

Club de carte Litera #58: „Persoana întâi”, de Richard Flanagan

Dragi cititori, ne revedem la Clubul de carte Litera #58, marți, 24 septembrie, la Qreator, să vorbim despre un roman enigmatic și fascinant, semnat de celebrul autor australian, Richard Flanagan - Persoana întâi.
O ocazie în plus să citim această carte este vizita autorului în România în luna octombrie. Așadar pregătiți-vă cărțile pentru autograf, revenim cu toate detaliile despre evenimentele autorului în România. 

Kif Kehlmann, un scriitor tânăr şi fără un ban, este sunat în plină noapte de Siegfried Heidl, un escroc notoriu, director executiv al unei renumite corporaţii. Pe cale să ajungă la proces pentru fraudarea mai multor bănci de 700 de milioane de dolari, Heidl îi cere lui Kehlmann să îi scrie memoriile în numele său. Are şase săptămâni ca să scrie cartea, pentru care va primi 10 000 de dolari. Dar, pe măsură ce scrisul avansează, Kehlmann începe să se teamă că este corupt de Heidl. Cu cât termenul se apropie, îi este tot mai neclar dacă el scrie memoriile lui Heidl sau dacă Heidl îi rescrie lui viaţa şi viitorul. Tot ceea ce era sigur devine nesigur, iar el începe să se întrebe cine este Siegfried Heidl şi cine este Kif Kehlmann...

„Richard Flanagan se numără printre cei mai versatili scriitori de limbă engleză. Fiecare dintre cele şapte romane ale lui Flanagan este diferit de celelalte, ca şi cum ar fi scrise de autori diferiţi; fiecare este un tur de forţă în felul său, iar mai multe au fost numite «capodopere» de către criticii literari... Persoana întâi este un fel de Portret al lui Dorian Gray pentru secolul XXI...” (Joyce Carol Oates, The New York Review of Books)

„Romanul, cu secvenţele sale retrospective şi cu dialogul ciclic, cu scenele sale inteligente de naştere şi, în cele din urmă, de moarte, este enigmatic şi fascinant.” (The New Yorker)

„Heidl este un personaj impresionant, iar Flanagan descrie cu o mare sensibilitate anxietăţile lui Kif, adâncite de căsnicia sa pe cale să se destrame.” (The New York Times Book Review)

Din creaţia lui Richard Flanagan, la Editura Litera au mai apărut romanele O cale îngustă spre nordul îndepărtat, Să baţi din palme cu o singură mână, Moartea unei călăuze pe râu, Dorință.

Discuția va fi moderată de Cristina Stanciulescu, iar locurile vor fi ocupate prin înregistrare la adresa de email r.enache@litera.ro 

Partener de lectură Idea::Bank  

Adresa