• „Le plus beau maquillage pour une femme, c’est une passion” - Yves Saint-Laurent

Club de carte Litera #49: „ Sfârșitul lui Eddy Belleguele”, de Edouard Louis

Club de carte Litera #49: „ Sfârșitul lui Eddy Belleguele”, de Edouard Louis

Dragi cititori, ne revedem la ultimul club de carte din acest an, în data de 17 decembrie, de la ora 18.30, la Qreator by IQOS, la Clubul de carte Litera #49 să vorbim despre una dintre cele mai noi apariții în colecția Clasici Contemporani Litera, Sfârșitul lui Eddy Belleguele, de Edouard Louis. 

„În fiecare dimineață, în baie, îmi repetam neîntrerupt aceeași propoziție: Azi voi fi un dur”. Cea mai mare dorință a lui Eddy Bellegueule, un băiat dintr-o familie săracă din nordul Franței, este să fie un macho în ochii familiei și ai vecinilor săi. Dar, din copilărie, a fost diferit: a avut gesturi efeminate, a fost precoce din punct de vedere intelectual și atras de alți bărbați. Tradus deja în douăzeci de limbi, Sfârșitul lui Eddy Bellegueule surprinde violența și disperarea vieții într-o localitate muncitorească din Franța, fiind, de asemenea, un portret sensibil al copilăriei și al trezirii instinctelor sexuale. Édouard Louis scrie din propria experiență, cu o sinceritate și cu o inteligență pline de compasiune. Rezultatul – un triumf de critică și de public – a făcut din el cel mai celebru scriitor francez din generația sa.

„Un roman strălucitor... curajos, necesar și profund înduioșător.” (Guardian

Sfârșitul lui Eddy Bellegueule marchează începutul unei cariere scriitoricești remarcabile.” (The Washington Post

„Un roman de formare excepțional... Louis este un copil teribil al lumii literare franceze, care nu se teme să pună în discuție punctele sensibile și întunecate ale vieții.” (Slate

„E posibil ca subiectul controversat să fi fost cel care a adus Sfârșitul lui Eddy Bellegueule pe primele pagini ale ziarelor, însă ceea ce a făcut din acest roman un clasic fără vârstă al literaturii de formare sunt personajele și povestea nuanțată.” (Vice)

Vă puteți înscrie până pe 15 decembrie la adresa de email r.enache@litera.ro.

Moderator: Laura Câlțea - Blogul unei cititoare de cursă lungă

Adresa