• „Ajuţi pe cineva care, chiar când nu mai poate, vrea” - Henrik Ibsen

Club de carte Litera #47: „Băieții străzii”, de Pier Paolo Pasolini

Club de carte Litera #47: „Băieții străzii”, de Pier Paolo Pasolini

Dragi cititori, luna aceasta ne vedem pe 29 octombrie, la Qreator by IQOS, la Clubul de carte Litera #47 să vorbim despre romanul Băieții străzii, de Pier Paolo Pasolini!

Cu acţiunea plasată în Roma, în anii de după al Doilea Război Mondial, Roma cartierelor mărginaşe aflate în sărăcie şi lipsuri, Băieţii străzii spune povestea unui grup de copii, deveniţi adolescenţi, de la periferia societăţii. Trăind de pe o zi pe alta, Creţu, Caşu, Guriţă, Chioru, Alduccio şi prietenii lor duc o existenţă precară, având slujbe de ocazie, săvârşind furtişaguri mărunte şi prostituându-se. Personajele lui Pasolini străbat un itinerar picaresc, alcătuit din evenimente comice, tragice, groteşti. Avându-şi rădăcinile în mişcarea neorealistă din anii `50, Băieţii străzii este un omagiu plin de nostalgie şi de afecţiune adus unei întregi clase sociale aflate în pericol de a fi uitată. Cenzurat, criticat de specialişti şi blamat de publicul larg la apariţia sa, romanul lui Pasolini a fost, în cele din urmă, recunoscut universal drept o capodoperă a literaturii mondiale datorită forţei şi vitalităţii sale incontestabile.

„Pasolini a fost un intelectual strălucit, un regizor şi un homosexual a cărui viziune politică – bazată pe o împletire unică între eros, catolicism şi marxism – a anticipat istoria italiană de după moartea sa şi dezvoltarea rapidă a consumerismului la nivel mondial.” (The Guardian) 

„Pasolini a fost un artist şi un gânditor care a încercat nu să-şi rezolve contradicţiile, ci mai degrabă să le materializeze pe deplin.” (The New York Times) 

„Pasolini era într-o permanentă căutare, întotdeauna deschis la moduri diferite de a privi lucrurile.” (Jytte Jensen, curator al retrospectivei Pasolini la Muzeul de Artă Modernă din New York) 

Vă puteți înscrie până pe 25 octombrie la adresa de email r.enache@litera.ro.

Moderator: Laura Câlțea - Blogul unei cititoare de cursă lungă

Adresa