• „Teama de ridicol determină în noi cele mai mari laşităţi” - André Gide

Club de carte Litera #31: „Io contra Statele Unite ale Americii”, de Paul Beatty

Club de carte Litera #31: „Io contra Statele Unite ale Americii”, de Paul Beatty

Vă invităm la o nouă ediție a Clubului de carte Litera! Vom dezbate lectura romanului distins cu Premiul Man Booker 2016 Io contra Statele Unite ale Americii, de Paul Beatty, traducere de Bogdan Perdivară.

Înscrierile se fac la e-mail la adresa r.enache@litera.ro, în limita locurilor disponibile. Moderator Laura Câlțea - Blogul unei cititoare de cursă lungă.

Despre carte:
Născut în „ghetoul agrar” Dickens – la periferia orașului Los Angeles –, naratorul de culoare al romanului Io contra Statele Unite ale Americii se resemnează să ducă o viață prin nimic ieșită din comun. Crescut de tatăl său, un sociolog controversat, și-a petrecut copilăria ca subiect în studiile psihologice cu teme rasiale ale acestuia, convins că tatăl va publica până la urmă un jurnal ce le va rezolva problemele financiare. Dar, când sociologul este ucis într-o altercație cu poliția, fiul își dă seama că jurnalul nu a existat niciodată. Tot ce i-a rămas este factura pentru înmormântare. Împins de această descoperire și de disperarea generală din urbea sa, naratorul își propune să readucă pe hartă numele orașului Dickens, șters oficial pentru a salva onoarea Californiei. Mai mult, cu ajutorul unui renumit rezident al orașului, un fost figurant de film pe nume Hominy Jenkins, inițiază o acțiune absolut scandaloasă – reinstaurarea sclaviei și segregarea liceului local –, care îl aduce în fața Curții Supreme a Statelor Unite. Satiră mușcătoare despre educația excentrică a unui tânăr de culoare și despre procesul lui la Curtea Supremă, romanul lui Paul Beatty contestă principiile sacre ale Constituției Statelor Unite, viața urbană, mișcarea drepturilor civile, relația tată–fiu și simbolul ultim al egalității rasiale – restaurantul chinezesc pentru negri.

„Beatty scrie cea mai bună carte a sa, o parodie despre rasă, cultura pop și politică în America de azi, o satiră întunecată, amuzantă, la obiect și deosebit de elegantă... Un roman extrem de amuzant și, ca toate marile romane, profund și provocator.” Booklist

„Unul dintre cele mai importante și mai dificile romane americane din secolul XXI... Un roman incisiv pe care cititorii nu-l vor uita niciodată.” Los Angeles Times

„Satiră swiftiană de cea mai bună calitate... Amețitor, caustic, fabulos.” The Wall Street Journal

Adresa