• „Cine nu-şi cunoaşte preţul, nu-l cunoaşte nici pe al altuia” - proverb armean

Ciprian Măceșaru - „Infrapaginal” | Lansare de carte

Ciprian Măceșaru - „Infrapaginal” | Lansare de carte

Editura Cartex și Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită vineri, 10 mai, de la ora 18.30, la lansarea volumului „Infrapaginal. Jurnal 2000-2018” de Ciprian Măceșaru, recent apărut la Editura Cartex, cu o prefață de Dan C. Mihăilescu.

Vor vorbi:  Dan C. Mihăilescu, Cosmin Ciotloș, Lucian Pricop și Ciprian Măceșaru.
Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

„Infrapaginal. Jurnal 2000-2018” ne dezvăluie un scriitor fără armură; pentru Ciprian Măceșaru, scrisul nu este un exercițiu estetic, ci face parte din algoritmul fiziologic. Diaristul nu scrie pentru a se antrena, ci pentru se convinge că respiră. În Jurnalul său, Măceşaru se contemplă, dar merge și mai departe, și dincolo de sine, recuperând ambițiile metafizice ale literaturii. În afara rezervației culturale în care trăiește, scriitorul își dezvăluie și emoțiile cotidiene: acelea ale unui intelectual care împinge conștiința artei sale până la exasperarea învecinată cu abisul disperării.

„Tot șlefuindu-și ființa la trepidațiile estetismului și proiectându-și în cinematograful interior geografii și referințe culturale când fabuloase, când notate cu acribie narcisiacă, personajul jurnalului ajunge să se învecineze simultan cu diarismul lui Radu Petrescu și Adrian Marino, ceea ce constituie o polaritate paradoxală, dar care asigură pitorescul acestui spectacol. De altfel, atunci când dă verdicte muzicale dovedește afinități cu sensibilitatea lui Mihail Sebastian sau Mihai Rădulescu. Plăcerea inițiativelor culturale în care Ciprian Măceșaru este un factor eminamente coagulant îl apropie de criterionismul lui Petru Comarnescu, iar dezinvoltura cu care trece de la numele mari ale clasicismului până la cel mai nou poet debutant îl învecinează cu nonșalanța strălucitoare a lui N. Steinhardt, singurul nostru eseist care putea ajunge într‑o singură frază de la Cervantes la Orson Welles, până la Mariana Marin, fără să irite pe nimeni.“ (Dan C. Mihăilescu)

Ciprian Măceşaru (n. 1976) a debutat în 2007 cu volumele „Cântecul greierilor de sub calea ferată” (poeme) și „Dialoguri în oglindă” (interviuri), apărute la Editura Curtea Veche. Au urmat: „Focul din tâmplă” (jurnal cultural) (Editura Brumar, 2010), mai multe volume de versuri, două microromane înrudite, „Superhero” (Editura Cartea Românească, 2012) și „Portbagaj” (Editura Trei, 2014), iar în 2016, romanul „Trecutul e întotdeauna cu un pas înaintea ta”, Editura Cartea Românească. În 2018 a publicat „Și se făcu întuneric” (povestiri), Editura Next Page. Foarte citite au fost și volumele: „Despre nerăbdarea de a fi răbdător, Dan C. Mihăilescu și Ciprian Măceșaru în dialog epistolar”, Editura Humanitas, 2014 și „Trei sute de ceaușești liliputani” (în colaborare cu Vladimir Tismăneanu și Mihail Coșulețu), Editura Humanitas, 2016.

A performat și ca scriitor și ilustrator pentru copii, publicând „Super! Sunt un gândac!” (Editura Humanitas, 2015).

A fost inclus cu proză și poezie în mai multe antologii, dintre care, cele mai recente sunt: „#Rezist! Poezia”, Editura Paralela 45, 2017; „Tu, înainte de toate. O antologie a poeziei contemporane de dragoste”, Editura Paralela 45, 2018.

Participarea la eveniment este gratuită și se face pe baza unei rezervări prealabile pe Eventbook.

Adresa