• „Teama de ridicol determină în noi cele mai mari laşităţi” - André Gide

„Cărţile care ne-au făcut oameni, cu Dan C. Mihăilescu”: Biblia, o carte cât lumea

„Cărţile care ne-au făcut oameni, cu Dan C. Mihăilescu”: Biblia, o carte cât lumea

Librăria Humanitas de la Cişmigiu vă aşteaptă miercuri, 22 martie, ora 19.00, la prima ediţie a conferinţelor „Cărţile care ne-au făcut oameni, cu Dan C. Mihăilescu“.

Tema acestei prime seri este „Biblia – o carte cât lumea“, iar invitaţii lui Dan C. Mihăilescu sunt Francisca Băltăceanu, specialist în hermeneutica Bibliei şi în filologie clasică şi ebraică, şi Bogdan Tătaru-Cazaban, istoric al religiilor şi doctrinelor filozofice, fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României pe lângă Sfântul Scaun.

„În 2007, odată cu Cartea cu bunici, începea la Humanitas una dintre cele mai substanțiale și pitorești suite de cărți exemplare. Volume colective, lucrate cu delicii calofile și atașantă finețe evocativ-confesivă, ele au fost dedicate caselor, cărților, muzicii, simțurilor și reveriilor gastronomice, inclusiv Bucureștiului, umilințelor din comunism și chiar aventurilor militărești ale vieților noastre. Iată că, după ce ani de-a rândul am prezentat, ca oaspete pe micul ecran, câte o carte pe zi, mi se oferă ocazia de-a deveni gazda unor întâlniri față către față cu unii dintre scriitorii din sumarul unui volum intrat între timp în bibliografiile școlare: Cărțile care ne-au făcut oameni. Mi le doresc (și le imaginez) ca pe un Janus bifrons: cu un ochi către setea culturală și exasperatele intensități de lectură ale trecutului, iar cu celălalt către precaritatea spirituală a prezentului. Ca proaspăt bunic, refuz cu obstinație să cred că nepoții noștri vor fi incapabili pentru rolul lui Prospero, ori al Mirandei, optând irepresibil și invariabil pentru Caliban. În 2017 vor fi 9 astfel de seri în care sper că ne vom încălzi reciproc ființa, într-o infuzie de nădejde. (Sau de binecuvântată amăgire, depinde de cum privim lucrurile). Cum altfel să începem de nu cu Biblia, o carte cât lumea, deopotrivă venerată și controversată, adorată, hulită, ignorată, dar fără de care nu e de conceput studiul istoriei civilizației, ca și al istoriei artelor, ideilor, vieții sociale, formelor politice ș.a.m.d. Și cu doi invitați a căror luminoasă anvergură spirituală e din plin și prin sine grăitoare pentru forța plăsmuitoare a Subiectului: Francisca Băltăceanu și Bogdan Tătaru-Cazaban. În lunile următoare, ne vom întreba ce au însemnat (și cât mai contează) erudiția, poezia, filozofia, romanul, traducerile, ca și însăși «înțelepciunea» în viața noastră.“ (Dan C. Mihăilescu)

Adresa