• „Marile lucruri sunt întotdeauna mici” - proverb chinezesc

Cărți pe marele ecran

Cărți pe marele ecran

Proiecții de scurtmetraje inspirate de opere ale literaturii grecești, la Cărturești Verona (Ceainărie), pe 17 februarie, ora 19.00.
Organizator: Fundația Culturală Greacă Cu sprijinul Festivalului de Scurtmetraje din Drama, Grecia.

Literatura greacă și cinematografia greacă dialoghează prin intermediul creațiilor lor, fiind prezentate în cadrul unui eveniment pe care Fundația Culturală Greacă îl organizează, într-o primă etapă, la București.

Șase scurtmetraje realizate de cineaști greci și inspirate de opere ale literaturii grecești vor fi proiectate în data de 17 februarie, ora 19.00, în Ceainăria Librăriei Cărturești-Verona: Nebraska (Achilleas Kyriakidis), Care Moș Crăciun? (Dimitris Moutsiakas), Cu fața la pământ (Yiorgos Fourtounis), 13½ (Charis Vafiadis), Mercedes (Simos Korexenidis), Furtună neagră (Nikos Kallaras).

Proiecțiile se desfășoară în colaborare cu Festivalul de Scurtmetraje din Drama, Grecia, în cadrul evenimentului „Festivalul din Drama călătorește...”, care în decursului anului 2016 va avea loc și în alte orașe în care există centre ale Fundației Culturale Grecești: Alexandria, Belgrad, Berlin, Lefkosia, Londra, Odessa, Washington și Trieste.


Nebraska
după o nuvelă de Achilleas Kyriakidis
scurtmetraj, durată: 18 min.
ficțiune, color, 2008

Regie și scenariu: Achilleas Kyriakidis
Imagine: Nikos Smaragdis
Distribuție: Giota Festa, Takis Spiridakis, Christos Dimas
Producător: Artificial Respirations

Povestea unui cuplu aflat în criză, după douăzeci și cinci de ani de căsnicie, într-un hotel cu numele Nebraska, din centrul Atenei. Filmul a primit Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de scurtmetraj de la Drama (2008).

Achilleas Kyriakidis
S-a născut în 1946, la Cairo. Este scriitor, traducător, critic de film, scenarist și regizor. În 2004, volumul său de nuvele Respirații artificiale, din care face parte și nuvela Nebraska, a fost distins cu Premiul național pentru nuvelă. Filmografia sa cuprinde, printre altele, „Interior, Night” (2007), „Coffee” (1998), „Recitativo” (1995) și „Pyrgos – Takis Sinoppoulos” (1992).


Care Moș Crăciun? / Ποιος Βασίλης;
după o nuvelă de Menis Koumantareas
scurtmetraj, durată 24 min.
ficțiune, color, 2011

Regie și scenariu: Dimitris Moutsiakas
Imagine: Costas Papanastasatos
Muzică: Constantis Papakonstantinou, Thanassis Papakonstantinou
Distribuție: Dimitris Bikiropoulos, Yiannis Parcharidis, Charis Fragkoulis,
Stelios Choulakis, Dimitra Trikka, Andreas Konstantinou
Producător: Faos Film, Dimitris Spirou

Ajunul Crăciunului. Evripidis se pregătește să închidă frizeria, când apare un ultim client, micuța Dimitra. În scurt timp, își vor face însă apariția un Moș Crăciun ciudat și doi... hoți.

Dimitris Moutsiakas
S-a născut în 1986, în Chalkida. A studiat regia la Facultatea de Film „L. Stavrakos”, între 2007 și 2010. Acesta este primul său film.


Cu fața la pământ / Πίστομα
după o nuvelă de Konstantinos Theotokis
scurtmetraj, durată: 18 min.
ficțiune, color, 2011

Regie: Yiorgos Fourtounis
Scenariu: Yiorgos Fourtounis
Imagine: Petros Gkikas
Distribuție: Yiorgos Simeonidis, Eleni Vergeti
Producător: Yiorgos Fourtounis

După mulți ani de absență, un bărbat se întoarce în satul natal, unde descoperă că soția sa tocmai a dat naștere unui copil. Numai că nu el este tatăl. Singurul mijloc de a restabili lucrurile este crima.

Yiorgos Fourtounis
S-a născut în 1984, în Rhodos. Pe lângă studiile de la Facultatea de Filologie, a urmat în paralel și cursuri de regie. Din 2005 a fost scenarist și asistent de regie pentru câteva scurtmetraje. Până în prezent, a regizat două scurtmetraje. Pentru „Cu fața la pământ” a primit Premiul pentru cel mai bun film de ficțiune la ediția a treizeci și patra a Festivalului de Film de la Drama.


13 ½
după o nuvelă de Lena Kitsopoulou
scurtmetraj, durată: 21 min.
ficțiune, color, 2010

Regie: Charis Vafiadis
Scenariu: Charis Vafiadis
Imagine: Eduard Grau
Muzică: Felizol
Distribuție: Yiannis Tsortekis, Alexandra Chasani, Denis Makris, Lydia Lenosi, Ioannis Papadopoulos
Producător: ERT SA, N-ORASIS

Afroditi are 13 ani. Prietenii o strigă Tin-Tin. Afroditi e îndrăgostită de Lou și vrea să se facă mare.

Charis Vafiadis
S-a născut în 1977, la Atena. A studiat regie de film la Facultatea „L. Stavrakos” și a fost bursier la National Film and Television School din Anglia. Filmografia sa cuprinde, printre altele, „Moog” (2007), „Lollipops” (2007) și „Dreamcatcher” (2001).


Mercedes
după o nuvelă de Vassilis Tsiambousis
scurtmetraj, durată 23 min.
ficțiune, color, 2004

Regie: Simos Korexenidis
Scenariu: Simos Korexenidis
Imagine: Kostas Stamoulis
Muzică: Danny Asitzoglou
Distribuție: Haris Emmanouil, Yiota Theologidou, Yiannis Koukias, Andreas Ladas, Dimitris Manolas, Panayiotis Karasavas, Stelios Bouyioglou
Producător: ERT. SA – ET1, CINEGRAM


Yannis, imigrant în Germania, se întoarce în orașul natal, Drama, din nordul Greciei, cu o mașină Mercedes, în speranța regăsirii lucrurilor dragi lăsate în urmă. Vor fi toate la fel?

Simos Korexenidis
S-a născut la Drama. A lucrat ca asistent de regie atât pentru seriale de televiziune, cât și pentru lungmetraje grecești sau străine. Lucrează în domeniul publicității. Filmografia sa cuprinde: „This is the Sea” (1990), „Kavala, a port, a city” (1995), „Goodbye” (2001).


Furtună neagră / Μαύρη θύελλα
după o nuvelă de Dimitris Mingas
scurtmetraj, durată: 14 min.
ficțiune, color, 2011

Regie: Nikos Kallaras
Scenariu: Nikos Kallaras și Nancy Spetsioti
Imagine: Nikos Voulgaris
Distribuție: Yiannis Stangkoglou, Vaggelis Alexandris, Stathis Mantzoris, Yiorgos Chrisostomou, Yiorgos Yiannopoulos, Makis Papadimatos
Producție: ERT S.A., 2K Films

Sport, onoare, speranțe, eșec, competitivitate. Cuvinte care își revendică dreptul la viață într-o lume dură și nedreaptă.

Nikos Kallaras
S-a născut la Thessalonic. A studiat regia la Facultatea „L. Stavrakos”. A lucrat ca asistent de regie împreună cu Nikos Perakis, Nikos Panayiotopoulos, Periklis Hoursoglou ș.a. Filmul său „Jucărie pentru doi” (2004) a fost premiat la cea de-a patruzeci și cincea ediție a Festivalului Internațional de Film de la Thessalonic.

Adresa