• „Fii fericit când poţi şi suferă când trebuie” - J.W. Goethe

Books, tea & more. „Camera de povestit”, de Michael Paterniti

Books, tea & more. „Camera de povestit”, de Michael Paterniti

Vorbești despre ceea ce citești? 

Te invităm la clubul de carte lunar – Books, tea & more –, organizat de Irina Markovits și Veronica Stancu, realizat în parteneriat cu Lente&cafea (strada Arcului nr. 8, în apropierea bisericii Armenească).

Ediția nr. 42: miercuri, 25 octombrie 2017, ora 18:30. 

Cartea despre care vom discuta este Camera de povestit, semnată de Michael Paterniti și publicată de Editura Publica în Colecția Narator, editura Publica.

Pentru fluența ideilor, sunt invitate să participe la discuții doar persoanele care au citit cartea.

Numărul de locuri este limitat, iar accesul se face exclusiv prin intermediul unei rezervări la: clubdecarte3@gmail.com

DESPRE CARTE:
În satul pitoresc Guzmán din Spania, într-o peșteră săpată în coasta unui deal vecin cu casele, o ușă străveche duce la o încăpere înghesuită, de calcar, numită „camera de povestit”. Aici a ajuns Michael Paterniti să-l asculte pe Ambrosio Molinos de las Heras, producător spaniol de brânză, cum depăna o poveste ciudată și fascinantă despre o bucată de brânză.

Brânza lui Ambrosio, făcută după o veche rețetă de familie, avea reputația de a se număra printre cele mai bune din lume și se spunea că ar avea calități mistice. În seara aceea, când cei doi au ieșit din camera de povestit, Paterniti era complet captivat. 
N-a trecut mult și a plonjat cu totul în viața satului: s-a mutat în Guzmán, cu soția și copiii mici, ca să caute adevărul despre brânza aceea. Ce descoperă în cele din urmă nu are nimic de-a face cu fabula idilică despre slow-food pe care și-o închipuia la început. Dimpotrivă, e absorbit în inima vârtejului unui mister complicat, al unei rivalități de sânge care presupune acuzații de trădare și furt, amenințări cu moartea și un plan criminal. 

Camera de povestit ține în egală măsură de suspans și de memorialistică, de jurnalele de călătorie și de scrierea istorică. Este o operă uimitoare de non-ficțiune literară, scrisă de unul din cei mai talentați povestitori americani.

„De neuitat […] lectură obligatorie pentru toți cei care consideră că Spania e magică, iar brânza e un dar care exprimă iubirea supremă, pentru cei cărora le plac poveștile despre trădare, disperare, răzbunare și ispășire.” (The Wall Street Journal )

„Paterniti te scufundă într-un mediu primitor, al platourilor înalte, rumenite de soare, al sătenilor puși pe ceartă și al stilului de viață fermecător de altă dată. […] Un pretext minunat pentru o carte […] Ambrosio e un povestitor formidabil, un om al spectacolului înnăscut […] ale cărui accese de emoție și locvacitate au un aer trăsnit irezistibil. […] Mă bucur că Paterniti a îndrăznit să ducă până la limită proza de pe etichetele cu descrierile brânzeturilor. ” (The New York Times Book Review) 

Bestseller New York Times

Declarată una dintre cele mai bune cărți ale anului de: National Public Radio, Entertainment Weekly și Kirkus Reviews. (Text preluat de pe site-ul publica.ro)
***
Ce spun organizatoarele despre Books, tea & more?

IRINA MARKOVITS:
„Cred că în ADN-ul meu se amestecă rafturile de cărți cu umerașele de haine. Mai am și acum – ascunsă pe undeva, pe un raft – prima ediție din “Legendele Olimpului”: tocită, cu pagini “cu urechi”, dar știută din scoarță în scoarță. În bibliotecile mele stau și cărți despre istoria modei și a costumului, enorm de multă beletristică (cele două biblioteci au devenit neîncăpătoare, cărțile acum se înghesuie pe pervazurile ferestrelor, stau turnuri lângă noptiera și înlocuiesc o măsuță de cafea), câteva albume de fotografie, altele despre pictura flamandă, apartamente pariziene boeme și vile romantice din Toscana.
Dacă nu aș lucra în industria modei, aș deschide o cafenea-ciocolaterie-ceainărie-librărie cu program non-stop, din care lumea să nu mai plece. Ar fi o variantă lumească a Paradisului lui Borges, în combinație cu ciocolateria Juliettei Binoche… ! Până atunci însă mi-ar plăcea să ne întâlnim o dată pe lună, la clubul de lectură.”

VERONICA STANCU
„Dacă am ajuns să visez biblioteci pe malul mării și faptul că pregăteam o lasare de carte pentru dragul de Nichita Stănescu (și vorbeam cu el la telefon!), atunci cred că am repere pentru nevoia mea organică de cuvânt. În iureșul în care trăiesc, cred că am un singur regret autentic: absența timpului de altădată pentru lectură. Clubul Books, tea & more încearcă să îmi îndulcească acest regret, ceea ce vă doresc și vouă, celor care vă propuneți să citiți mai mult!” 

Vă invităm să vă alăturați discuției noastre și să petrecem împreună două ore magice pe tărâmul lecturii!
Irina & Veronica

Adresa