• „Oamenii cred cu plăcere ceea ce vor să creadă” - Iulius Caesar

Atelierul Philemon #5: despre visele prevestitoare de moarte, în viziunea Mariei-Louise von Franz

Atelierul Philemon #5: despre visele prevestitoare de moarte, în viziunea Mariei-Louise von Franz

Atelierul Philemon cu numărul cinci, de joi, 7 mai, este dedicat celei mai spectaculoase cercetări semnate de Marie-Louise von Franz, Visele şi moartea. Ce ne spun visele muribunzilor, o carte-eveniment apărută în colecţia Philemon a Editurii Nemira.

Visele sunt necruţătoare şi extrem de riguroase, ele reprezintă vocea naturii care grăieşte foarte special în apropierea morţii, în tendinţa ei de a ajunge la conştientizare.

Vă invităm, deci, la o discuţie despre modul în care inconştientul îl pregăteşte pe visător pentru cel mai important rit de trecere. Ce ne spun visele despre moarte? Care este atitudinea conştiinţei şi cea a inconştientului faţă de această mare experienţă, sortită tuturor acelora care s-au născut în trup? Cum însoţesc sufletele noastre procesul Marii Treceri prin urzelile arhetipale care se fac în adâncurile nebănuite ale fiinţelor noastre?

Iată câteva întrebări la care vom încerca să răspundem la întâlnirea de joi, pe 7 mai la ora 19.00, în acelaşi cadru primitor al Librăriei Cărtureşti Verona.

Invitatele Laviniei Bârlogeanu de la această ediţie sunt Camelia Boancă, Claudia Vâlceanu şi Maria Mânzat.

Una dintre cele mai importante cărţi semnate de Marie-Louise von Franz, discipol devotat al lui Jung, Visele şi moartea. Ce ne spun visele muribunzilor explorează universul oniric al omului şi legăturile profunde ale visului cu lumile vizibile  şi invizibile. Visul este o călăuză şi asupra lui se apleacă atent cercetătoarea, recurgând şi la instrumentele alchimiei şi antropologiei.

"Am descoperit - şi asta confirmă ceea ce Jung a spus de multe ori sau a mărturisit în anumite scrisori către apropiaţi, chiar dacă nu a făcut multe referiri în textele din operă  - că inconştientul crede într-o viaţă viitoare şi că visele fac referiri clare la continuarea vieţii".  Marie-Louise von Franz "Această impresionantă cercetare despre visele care prevestesc moartea şi continuarea individuării după marea trecere este un instrument excelent pentru fiecare cititor, indiferent de convingerile religioase, de profesie  şi chiar de vârstă, pentru că oferă instrumente capabile să contribuie la gestionarea Marii Transformări prin care ne este dat să trecem cu toţii şi poate că am trecut deja de foarte multe ori." Lavinia Bârlogeanu  

Adresa