„Hygge. Arta daneză a fericirii”, de Marie Tourell Søderberg

„Hygge. Arta daneză a fericirii”, de Marie Tourell Søderberg

Hygge: un cuvânt simplu, care ne reamintește ceea ce contează cu adevărat în viață

Conceptul scandinav, pronunțat „hiu-gă”, face din Danemarca cea mai fericită țară de pe pământ. Fără să aibă un echivalent în română, acest cuvânt descrie un moment de fericire, căldură şi apropiere și îl întâlnim în lucrurile mărunte din viața noastră.

Cu toții cunoaștem instinctiv acest sentiment de hygge. Îl trăim atunci când ne cuibărim în locul nostru preferat cu o carte de care ne lăsăm captivați sau când luăm masa împreună cu prietenii noștri. Dar nu toți știm cum să ne facem timp pentru asemenea momente.

Ghidul minunat și autentic al lui Marie Tourell Søderberg vă va demonstra că hygge se găsește cu adevărat pretutindeni, dacă știm unde să ne uităm. Începând cu interiorul casei și până la prepararea bucatelor, hygge există în toate aspectele vieții de zi cu zi.

Cartea aceasta vă va învăța cum să spuneți hygge, cum să găsiți hygge și cum să creați hygge. Vă va ajuta, totodată, să vă dați seama de importanța acestor momente, cu atât mai mult cu cât, în viețile noastre moderne ocupate, este esențial să ne deconectăm și să ne facem timp pentru hygge.

Hygge este pentru toată lumea; indiferent cine ești, indiferent de unde ești.

Hygge se găsește în diferite chipuri și forme — fe­lul în care se manifestă depide de cine este întrebat. Pe parcursul cărții, vei întâlni mulți danezi, care explică felul în care petrec ei hygge și ce înseamnă hygge pen­tru ei. De asemenea, vei găsi inspirație pentru cum poți crea o bază, din care hygge să poată să evolueze în viața ta de zi cu zi.

Ce este hygge? 

Pentru mine, hygge este atunci când mă delectez la o cafea cu prietenii mei apropiați, care se prelungește cu o cină, și apoi cu un păhărel la miezul nopții, pentru că niciunul dintre noi nu dorește ca seara să se termine.” – Marie Tourell Søderberg

Hygge este o stare de spirit, pe care o trăiești atunci când ești împăcat cu tine însuți, cu partenerul de viață, cu oficiul de taxe și impozite și cu organele tale interne.” - Tove Ditlevsen, scriitoare și poetă 

Hygge este atunci când pregătesc ceva de mâncare în bucătărie împreună cu prietenul meu, în timp ce fetița noastră se joacă pe podea sau atunci când pre­gătim un coș de picnic și luăm masa pe bărcuța noas­tră. Hygge este atunci când fac o prăjitură sau când prietenul meu pregăteşte o cină excepțională din mai nimicul pe care l‑a găsit în frigiderul aparent gol, atunci când ne pomenim cu oaspeți neașteptați.” - Neel Rønholt, Copenhaga

Exemplul perfect de hygge, după părerea mea, este căutarea refugiului în căldura și confortul di­năuntru, atunci când afară este frig și întuneric... Este atunci când aud forțele naturii dezlănțuindu‑se afară, dar pot să le las acolo și să aprind focul în șemineu pentru ca eu și familia mea să primim căldură și lumină.” - Jakob Nyholm Jessen

Hygge și anotimpurile

Hygge și primăvara: să savurezi o ceașcă de cafea sub razele soarelui, să culegi ghiocei și anemone şi să le aranjezi într‑o vază și, în cele două săptămâni din aprilie, să te bucuri de frumuseţea inegalabilă a cireşilor înfloriţi.

Hygge și vara: este perioada vacanțelor, când umblăm în șlapi și petrecem mai mult timp împreună unii cu ceilalți; aceasta este perioada în care, după ce luăm micul de­jun, mai zăbovim pe terasă, iar în serile lungi și lumi­noase de vară, facem grătare sau aprindem focurile de tabără.

Hygge și toamna: o plimbare prin pădure într‑o zi de octombrie, de un al­bastru strălucitor, admirând frumoasele nuanțe de că­rămiziu ale copacilor, lovind cu piciorul în mormanul de frunze uscate.

Hygge și iarna: a sosit perioada prielnică pentru a ne instala bine în ca­napea și a ne simți bine în compania familiei și a priete­nilor, urmărind un serial de televiziune, jucând jocuri, citind, vorbind, mâncând diverse feluri de mâncare fă­cute la foc mic și aprinzând lumânări în jurul nostru.  

Ce nu trebuie să lipsească dintr-o locuință hygge?

Colțuri
Când îţi decorezi locuința, păstrează loc și pentru zone de reîncărcat bateriile — nu doar pentru telefoane și computere, ci şi pentru tine și familia ta. Colțurile dau o senzație de siguranță și pot fi locurile ideale ca să te încarci cu energie. Plasează un fotoliu într-un colț, cu câteva perne moi pe el și o pătură. E bine să ai o lampă și o măsuță în vecinătate, pentru a te putea afunda în lectura unei cărți bune cu o ceașcă de ceai și o gustare la îndemână.

Lumânări
Dintre țările U.E, Danemarca folosește cele mai multe kilograme de stearină pe cap de locuitor — 5,79 kilo­grame de lumânări pe locuitor în fiecare an.

Sunt absolut sigur de un lucru: dacă există ceva fără de care danezii nu pot trăi, acestea ar fi hârtia igienică și lumânările. Din fericire, poți cumpăra şi una, şi alta până și de la cele mai mici magazine.”- Roger Beale, englez care locuiește în Danemarca, articol în ziarul Politiken

Stațiul de lucru
Petrecem foarte mult timp la muncă, așa că de ce să nu facem acest timp să fie mai hyggelig? Aranjează un spațiu de lucru care să îţi permită să‑ţi desfășori munca în felul cel mai eficient și cel mai plăcut posibil.

Playlist pentru hygge 

1. I’m Still in Love With You — Marcia Aitken
2. As She Walked Away — Brother Jack McDuff
3. Lua, Lua, Lua, Lua — Gal Costa
4. What Are You Doing the Rest of Your Life? — Bill Evans
5. Besoka On Salsa — Manu Dibango
6. Samba Saravah — Pierre Barouh
7. The Sewing Machine — The Sea and Cake
8. O Rio Para Trás — Celso Fonseca
9. I Wish You Love — Blossom Dearie
10. Ain’t No Sunshine — Sivuca

Marie Tourell Søderberg este o actriță daneză, născută în Copenhaga. Când nu se află pe scenă sau pe platoul de filmare, evadează din lumea spectacolului, practicând arta hygge. Pentru a scrie această carte, ea a călătorit în toată Danemarca și a stat de vorbă cu oameni obișnuiți despre ce înseamnă hygge pentru ei, cerând părerea experților legată de motivul pentru care avem nevoie de mai multă hygge în viețile noastre.

 

Cartea a apărut la editura LifeStyle, un imprint al Grupului Editorial Trei: Hygge. Arta daneză a fericirii, de Marie Tourell Søderberg, Ed. LifeStyle, 2018, trad. Aura Steffen-Hansen

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter