Forest Library la AWAKE Festival - simbol al primei biblioteci publice din Transilvania

Forest Library la AWAKE Festival - simbol al primei biblioteci publice din Transilvania

Organizat pe domeniul celui mai frumos castel în stil baroc din Transilvania, AWAKE și-a dorit încă de la început să includă în conceptul de festival și un crâmpei de istorie, pornind de la frumoasa poveste a gazdei sale, castelul familiei Teleki din Gornești. În acest sens, prima ediție a festivalului va avea amenajată o impresionantă bibliotecă în aer liber, gândită ca un simbol al primei biblioteci publice din Transilvania, fondată de contele Samuel Teleki la începutul secolului 19.

Biblioteca Telekiana din Târgu Mureș, numită și Biblioteca Teleki-Bolyai, își deschide porțile în 1802, fiind prima bibliotecă publică din Transilvania. Fondatorul său, Samuel Teleki, a început colecționarea cărților în timpul studiilor din străinătate, unde a vizitat biblioteci publice și particulare renumite. Pasionat de bibliofilie, contele Teleki a achiziționat cărți din numeroasele sale călătorii și a dotat biblioteca Telekiana cu 40.000 de volume, printre care se numără exemplare de o valoare inestimabilă precum manuscrise, incunabule, ediții princeps și prime ediții provenind din mari case de editură europene. În prezent, Biblioteca Telekiana este un adevărat muzeu al cărții, păstrând mobilierul original și aranjarea inițială a volumelor.

Dragostea pentru cărți a fost transmisă din generație în generație în familia Teleki, castelul din Gornești găzduind, de asemenea, o bibliotecă impresionantă, care la începutul secolului XX cuprindea peste 6000 de exemplare. În timpul celui de-al doilea război mondial, castelul a fost devastat și mii de volume au fost distruse, însă parte dintre ele au fost salvate și donate mai apoi Bibliotecii Telekiana din Târgu Mureș.

În amintirea acestor impresionante biblioteci, organizatorii AWAKE, împreună cu Editura Litera, vor recrea în cadrul festivalului o bibliotecă în aer liber pe malul heleșteului de la poalele castelului, la umbra unui pâlc de cedri seculari. Aceasta va avea un design arhitectural special, inspirat dintr-un cub de bibilioteca supradimensionat și va cuprinde peste 400 de volume. Printre acestea se vor regăsi:

– cele mai bune cărți de ficțiune, non-ficțiune, serii autobiografice și de mărturii, precum: celebra serie autobiografică a scriitorului norvegian Karl Ove Knausgård – Lupta mea; cărțile-mărturie ale laureatei Premiului Nobel pentru Literatură, Svetlana Aleksievici – Războiul nu are chip de femeie, Ultimii martori și Soldații de zinc; romane distinse cu Premiul Man Booker – Scurtă istorie a șapte crime, de Marlon James, Io contra Statele Unite ale Americii, de Paul Beatty, O cale îngustă spre nordul îndepărtat, de Richard Flanagan;

– cărți ecranizate recent precum Tony & Susan, de Austin Wright (Animale de noapte, în regia lui Tom Ford), Înainte să te cunosc, de Jojo Moyes sau Carol, de Patricia Highsmith;

– romane ale unor autori contemporani, dar și clasici, precum Agatha Christie, Richard Yates, James Joyce, E.L. Doctorow, William Saroyan, F.Scott Fitzgerald ș.a;

– cărți de spiritualitate și dezvoltare personală precum Cum să iubești, Cum să te relaxezi, Cum să mergi, de Thich Nhat Hanh, 15 lucruri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit, de Luminița Saviuc, sau Jurnal de mindfulness, de Corinne Sweet;

– cărți de călătorie, de colorat și terapie antistres, precum Pădurea fermecată și Grădina secretă ale renumitei ilustratoare Johanna Basford.

Spectatorii AWAKE vor avea posibilitatea să răsfoiască sau chiar să împrumute cărți pe durata festivalului, urmând ca, la finalul evenimentului, toate cărțile să fie donate unei biblioteci din județul Mureș.

Marin Vidrașcu, Director Executiv Editura Litera: „Lectura unei cărți bune pe un fundal muzical ales, într-un loc de poveste precum domeniul Teleki este o combinație ce trebuie încercată! Peste 400 de cărți Litera din diverse domenii de interes vor fi la dispoziția cititorilor pe toată perioada festivalului, și ne bucură enorm faptul că ulterior acestea vor rămâne în comunitate”.

Laura Coroianu, CEO Emagic, Directorul Festivalului Awake: „Domeniul Teleki nu reprezintă doar un cadru natural spectaculos, cu un monument architectural impresionant, ci este și un spațiu încărcat de istorie și un centru cultural important al Mureșului și Transilvaniei de odinioară. Prin urmare, să construim o bibliotecă reală, în aer liber, cu o multitudine de cărți pe care spectatorii AWAKE să le poată răsfoi stând la umbra copacilor seculari, pentru noi nu a fost o provocare, ci un vis”.

Designul bibliotecii va fi unul cu adevărat special, centrat în jurul unui cub cu cărți. Întreaga idee este sugerată printr-un ansamblu de cuburi supradimensionate, designul architectural fiind realizat de Monograf Studio sub coordonarea cunoscutului arhitect Attila Kim.

Festivalul AWAKE va avea loc în weekendul 1-3 septembrie, biletele disponibile la prețul de 181 de lei, respectiv 205 lei cu camping putând fi achiziționate în continuare de pe www.eventim.ro. Detalii suplimentare despre prima ediție sunt disponibile pe site și pe pagina oficială de facebook, noi activități, precum și programul detaliat pe scene, urmând a fi comunicate în perioada următoare.

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter