Cum să începi 2016 cu o faptă bună: pune o carte la temelia societății

Cum să începi 2016 cu o faptă bună: pune o carte la temelia societății

Oamenii generoși sunt mai fericiți

Cercetări recente au arătat că atunci când oamenii au primit o sumă de bani, cei cărora li s-a spus să-i ofere mai departe cuiva au fost mai fericiți decât cei care au fost liberi să-i cheltuiască după bunul plac. De asemenea, cercetările au arătat că dacă ne îmbogățim nu suntem mai fericiți. Atâta timp cât oamenii au posibilitatea de a-și plăti facturile, nu crește în mod semnificativ și mulțumirea lor față de viață și fericire, ci, de fapt, de la un anumit nivel al veniturilor în sus, scade nivelul de fericire. Cu toate acestea, dacă ești recunoscător pentru ceea ce ai sau dacă oferi ajutor financiar cuiva, asta chiar te poate face mai fericit! (sursa „Psihologia pozitivă”, de Charlotte Style, www.all.ro/carte/psihologia-pozitiva.html)
Dăruiește și tu! Propunerea momentului: proiectul HERCULARIUM dedicat copiiilor din Costești și satele vecine din județul Argeș! Donează online sau prin transfer bancar - cu o donație de numai 15 lei poți ajuta la achiziționarea unei cărți de povești, a unui dicționar sau a unei enciclopedii. Cartea potrivită la locul potrivit poate schimba o viață. 

De ce să susții proiectul HERCULARIUM al Asociației Hercules 

Pentru că este unul dintre acele proiecte curajoase care ne demonstrează că România se poate schimba, de la mic la mare. Pentru că scoate în evidență beneficiile lecturii și promovează dragostea de carte – sloganul proiectului este „Construiește viitorul copiilor din Costești, carte cu carte!”.
Costeștiul este un oraș total lipsit de oportunități economice și amorțit din punct de vedere cultural situat în sudul județului Argeș. Copiii și tinerii de aici nu au alternative de petrecere a timpului liber în afara câtorva terenuri de sport. Nu există cinematografe sau săli de teatru, after-school-uri sau locuri de joacă pentru cei aproximativ 1.800 de școlari. Lipsiți de supravegherea părinților și de alternative de petrecere a timpului liber, foarte mulți copii școlari își petrec timpul pe stradă sau în numeroasele săli de jocuri din oraș. 
Asociația Hercules din Costești își propune să înființeze HERCULARIUM, un adevărat centru de învățare modern și atrăgător pentru toți copiii și tinerii din orașul Costești și satele vecine. HERCULARIUM va fi format din bibliotecă, sală de lectură, sală de calculatoare și multimedia, ludotecă pentru copiii mici, spațiu de joacă, spațiu pentru evenimente culturale și training-uri pentru părinți. HERCULARIUM își propune să completeze instruirea de care elevii beneficiază la școală, oferindu-le șansa de a participa la activități atractive. Pentru că puține familii din această comunitate săracă din județul Argeș le pot oferi copiilor porția necesară de educație non-formală de care au nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. Puțini părinți le pot transmite micuților dragostea de carte prin puterea exemplului personal. 
HERCULARIUM va reprezenta un mediu propice pentru exersarea înclinațiilor, talentelor și aptitudinilor și îi va ajuta pe copii să își îmbogățească orizontul cultural în domenii actuale și variate. Pe termen mediu și lung, educația non-formală le poate influența decisiv viața. Dacă sunt educați și informați, dacă se bucură de condiții pentru orientarea profesională și pentru viitoarea formare, copiii din comunitățile sărace vor contribui în viitor la binele comunității din care fac parte și al societății noastre în general.  Cu alte cuvinte, copiii pe care îi ajutăm astăzi își vor susține în viitor familiile și îi vor ajuta la rândul lor pe alți membri ai comunității. 

Fă cunoștință cu Asociația Hercules! 

Datorită implicării şi sprijinului real oferit în comunitate începând din 2007, Asociația Hercules a devenit un punct de referinţă şi o adevărată inimă a oraşului şi comunităţii din Costești. Centrul de zi Hercules, proiectul central al Asociației, este cel mai de succes și longeviv proiect social din sudul județului Argeș. Este singurul centru de zi dintr-o comunitate săracă, lipsită de oportunități economice, viață culturală sau perspective de viitor. Pentru 50 de copii din familii defavorizate care își fac temele, se joacă și mănâncă zilnic la Hercules, Centrul este o ancoră de salvare și o oază de normalitate. Proiectul a fost lansat în 2007 de Asociația Hercules cu sprijinul Fundației Principesa Margareta a României. De-a lungul timpului, Centrul s-a finanțat exclusiv din surse private: fonduri donate de companii responsabile, fundații și donatori generoși. Astăzi, Centrul de zi Hercules funcționează cu sprijinul Fundației Vodafone România (partener din 2011) și al H.Stepic CEE Charity, Viena (partener din 2015).
În clădirea de patrimoniu, frumoasă și primitoare, ce găzduiește Centrul de zi Hercules, Asociația Hercules își propune să înființeze HERCULARIUM, spațiul dedicat tuturor copiilor și tinerilor din comunitate, nu numai beneficiarilor Centrului de zi. 

Află mai multe despre HERCULARIUM!

Prin intermediul acestui proiect, copiii din Costești și din satele din împrejurimi vor fi încurajați să se adune în jurul cărților și să se familiarizeze cu noile tehnologii. Scopul Asociației Hercules este să îi ajute să resimtă cât mai puțin dezavantajul cultural și educațional pe care îl au față de copiii crescuți în orașe mari, în medii mai înstărite. Expunerea limitată la experiențe educaționale și lipsa de stimuli pentru dezvoltarea inteligenței sau a creativității, împreună cu calitatea în general mai slabă a educației în mediul rural, se traduc mai târziu în inegalitate de șanse pentru copiii proveniți din acest mediu. De asemenea, părinții lor vor avea acces la cele mai noi cărți și vor participa la evenimente și training-uri pe teme de parenting și educație.

HERCULARIUM va cuprinde:
Sală de împrumut și lectură. Copiii vor găsi în acest spațiu o colecție bogată de cărți și publicații în limbile română, engleză, franceză, germană. Enciclopediile și dicționarele, ghidurile de călătorie, albumele de artă, hărțile, cursurile de învățare a limbilor străine vor fi disponibile pentru a fi consultate la fața locului.
Sală de calculatoarecu acces la internet. Aproximativ 5 laptopuri sau desktopuri performante, conectate la internet, vor sta la dispoziția vizitatorilor în scopuri educative și de documentare.
Sală multimedia dotată cu DVD playere, CD playere, videoproiector, tablete, Kindle. Copiii vor învăța să folosească singuri fiecare dintre aceste device-uri. DVD-urile, CD-urile, audio-book-urile vor putea fi folosite numai în cadrul bibliotecii și vor avea scop exclusiv educativ. Pentru că au o mare influență în educație, HERCULARIUM va cuprinde și o colecție de filme atent selecționate.
Ludotecă dotată cu cărți bogat ilustrate și cu multe jocuri și jucării stimulative pentru copiii mici și foarte mici (0 – 6 ani). În special pentru copiii pe care părinții nu îi duc la creșă sau grădiniță, acest spațiu ar putea fi foarte util în termeni de stimuli oferiți.
Sală de evenimente. Va găzdui evenimente, expoziții, ateliere, piese de teatru, training-uri și cursuri de parenting pentru părinții din comunitate. Va fi un spațiu al creativității și al învățării, atât pentru copii, cât și pentru părinți.
Caravana Cărților. O dată pe săptămână, microbuzul de care dispune Centrul Hercules (o donație a Mercedes România) va duce cărțile solicitate de copii în cartierele limitrofe ale orașului Costești și în satele învecinate, atunci când acești copii nu pot ajunge la Centrul Hercules (există distanțe de minim 10 km între centrul orașului și cartierele limitrofe).

Cum te poți implica

1.    Donează online sau prin transfer bancar! Asociația are nevoie de fonduri pentru achiziționarea resurselor bibliotecii (cărți în orice format, calculatoare, DVD și CD playere, aplicații), pentru reamenajarea spațiului (mobilier etc.), pentru întreținerea centrului, organizarea evenimentelor, organizarea Caravanei săptămânale.
2.    Donează cărți, audio-bookuri, DVD-uri, CD-uri educative și orice alte resurse utile pentru sala de calculatoare și multimedia! În cazul în care vor primi mai multe exemplare ale aceleiași cărți, vor dota și biblioteca Școlii Generale din Costești. Poți contacta Asociația aici.
3.    Devino voluntar! Odată ce demarăm amenajarea bibliotecii, vom avea nevoie de oameni inimoși și de mult ajutor pentru a înfrumuseța spațiul, pentru a înregistra cărțile primite sau cumpărate, pentru a crea un catalog digital al bibliotecii, pentru a organiza evenimente pentru copii și părinți.

Cum se pot implica companiile

Reprezinți o companie responsabilă și generoasă interesată de proiecte educaționale de impact? Află de aici despre cum poți sprijini HERCULARIUM fără costuri suplimentare (20% din profit) și contactează Asociația pentru a primi o prezentare detaliată a proiectului.

Cum poți urmări desfășurarea proiectului

Pe site-ul Asociației Hercules și pe Facebook.com/asociatiahercules vei găsi informații actualizate despre starea donațiilor și a planului de a deschide centrul recreațional și educațional pentru toți copiii din Costești și din împrejurimi. Află de aici mai multe despre Asociația Hercules și activitatea sa în comunitatea Costești. Despre programul central, Centrul de zi Hercules, poți citi aici și aici. Mai multe informații despre modul cum se pot implica în proiect companiile responsabile – aici.

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter