• „Le plus beau maquillage pour une femme, c’est une passion” - Yves Saint-Laurent

Visători picaţi din lună. Patru genii care au schimbat istoria - Cédric Villani

<i>Visători picaţi din lună. Patru genii care au schimbat istoria</i> - Cédric Villani

Werner Heisenberg, nehotărâtul. Alan Turing, emancipatul. Leo Szilard, profetul rătăcitor. Hugh Dowding, cavalerul cerului. Doi fizicieni, un matematician și un militar au fost actorii pe cât de discreți, pe atât de importanți ai unei aventuri care îi depășea: al Doilea Război Mondial. Într-o bună zi sau într-o noapte, în timp ce se plimbau pe stradă sau visau sub clar de lună, au avut o sclipire de geniu care a schimbat fața lumii. Matematicianul Cédric Villani și desenatorul Baudoin își unesc condeiele pentru a spune povestea acestor patru destine extraordinare, într-un document poetic și pasionant.
Cédric Villani se naște în 1973 la Brive-la-Gaillarde și își face studiile la Toulon și la Paris. Între 2000 și 2010 este cadru didactic și cercetător la École Normale Supérieure din Lyon și ocupă mai multe posturi de profesor invitat în Statele Unite. În prezent, este profesor la Universitatea Lyon 1 și directorul Institutului Henri Poincaré (CNRS/UPMC) la Paris, un institut național de matematică și fizică teoretică. Medalia Fields, „Premiul Nobel al matematicii”, îi este decernată în 2010. Doi ani mai târziu, publică la Editura Grasset romanul Teorema vie. Membru al Academiei de Științe, Cédric Villani este un neobosit ambasador al disciplinei sale pentru publicul larg și societate.
Edmond Baudoin se naște la Nisa în 1942. Își abandonează studiile la 16 ani și lucrează la contabilitatea unui hotel de lux din Nisa până la vârsta de 33 de ani. Hotărăște atunci să-și schimbe viața pentru a și-o dedica în întregime desenului. Lucrează mai întâi pentru Circus, Pilote și L’Écho des Savanes înainte să-și vadă prima carte publicată, în 1981. Semnează mai apoi peste cincizeci de lucrări și colaborează cu Le Clézio, Fred Vargas, Tahar Ben Jelloun, Frank, L’Abbé Pierre, Céline Wagner, Troubs, Mircea Cărtărescu, Nadine Brun Cosme, Fred Debomy... Primește la Festivalul din Angoulême premiul pentru Cel mai bun album, Couma Acò (1992) și pentru Cel mai bun scenariu, Le Voyage (1997). În Franța și pretutindeni în lume, Baudoin este considerat astăzi unul dintre maeștrii benzii desenate contemporane. (©Editura Trei) Traducere: Cornelia Robu și Dana Georgescu


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu