• „Unde-i multă ezitare e greu de ştiut momentul potrivit” - Pindar

Vegetariana - Han Kang

<i>Vegetariana</i> - Han Kang

Roman câştigător al Man Booker International Prize 2016.
Un roman superb şi neliniştitor în trei acte despre rebeliune şi tabuuri, violenţă şi erotism şi metamorfoza contorsionată a unui suflet.
Înainte să înceapă coşmarurile, Yeong-hye şi soţul ei aveau o viaţă cât se poate de normală. Dar visele – imagini copleşitoare, însângerate şi brutale – o torturează pe Yeong-hye, făcând-o să încerce să se elibereze de ele renunţând la carne. Acest mic act de independenţă îi tulbură însă căsnicia şi pune în mişcare un şir de evenimente din ce în ce mai groteşti. În timp ce întreaga ei familie se luptă să recapete controlul asupra ei, Yeong-hye îşi apără obsesiv alegerea, dându-i o dimensiune sacră. În curând, încercările apropiaţilor devin disperate, supunând mai întâi mintea, mai apoi corpul lui Yeong-hye unor violuri din ce în ce mai intruzive, aruncând-o pe aceasta în bucla unei înstrăinări bizare şi periculoase. Apreciată de criticii din întreaga lume, Vegetariana este o poveste întunecată, alegorică şi kafkiană despre putere, obsesie şi lupta unei femei de a se elibera de violenţa care îi stăpâneşte atât lumea exterioară, cât şi pe cea interioară.
„O privire complexă şi înspăimântătoare asupra felului în care nişte decizii aparent simple pot afecta vieţile mai multor oameni... Într-o lume în care corpurile femeilor sunt mereu în centrul atenţiei, dorinţa protagonistei de a dispărea în sine însuşi pare înfricoşător de familiară.” (Vanityfair.com)
„Un roman despre sexualitate şi nebunie care îşi merită tot succesul.” (Ian McEwan)
„Sclipitor... Vegetariana este un roman ingenios, incomod şi de neuitat.” (Publishers Weekly)
„Visuri întunecate, tensiune mocnindă, violenţă înfiorătoare. Acest roman sud-coreean e un regal. Este un roman senzual, provocator şi brutal, mustind de imagini puternice, culori uluitoare şi întrebări tulburătoare. Propoziţie cu propoziţie, Vegetariana este o experienţă extraordinară.” (The Guardian) (©Editura Art) Traducere din limba coreeană și note de Iolanda Prodan.


Traducere
6 din 6
Redactare
6 din 6
Poveste
5 din 6
Scriitură
6 din 6
Documentare
6 din 6

Nota mea

5 din 6

Articol

Deși incomodă și tulburătoare, „Vegetariana” este o carte ce merită citită. Se citește repede, dar asta nu înseamnă că se citește ușor.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu