• „To speak about everything, to say everything, is the act of a silent man” - Anonim

Vacanțe filocalice - Gabriel Pătrașcu

<i>Vacanțe filocalice</i> - Gabriel Pătrașcu

Această carte nu este nici Baedeker, nici Michelin, este ghidul lui Gabriel Pătrașcu, cea mai originală și mai spirituală călăuză, pe care orice turist împătimit și-ar dori-o.
Impresiile sale de călătorie, pline de prospețime și umor, ocolesc textele seci sau encomiastice din pliantele multicolore și privilegiază privirea genuină, fără idei preconcepute, care însă ascunde o profundă cunoaștere a culturii și civilizației sacre, dar și laice. Cele 20 de povestiri, narate în ritm alert de stand-up comedy de un cavaler cruciat eretic, pendulează între trecut și prezent cu naturalețea cu care doar memoria și asociațiile rapide de idei pot aduna laolaltă amintirile din copilărie și viețile sfinților.
Vacanțele filocalice ale lui Gabriel Pătrașcu nu sunt doar cronica unei căutări a frumuseții, ele au și darul de a descătușa hohote de râs homeric și de a invita la o provocatoare odisee. Iar acesta este doar începutul.
„Datorez această carte lui Vlad Mușatescu, de la care am învățat că adevărata călătorie nu este nici cu avionul, nici cu trenul, nici cu bicicleta și nici chiar cu o copaie în loc de plută, ci sub oblăduirea unui document Word, pentru că știi întotdeauna de unde pleci, adică de la o pagină goală, dar nu știi niciodată unde vei ajunge, în mijlocul unei jungle din care nu s-a întors nimeni sau pe o plajă aglomerată, înconjurat de priviri iritate. Cuvintele sunt asemenea banilor. Unul îl cheamă pe celălalt și, în scurt timp, te trezești purtat de un șuvoi zornăitor pe cărări fascinante, cu un zâmbet tâmp pictat pe figură. Apoi criza mondială te lasă sărac lipit, la marginea deșertului, călăre pe o jumătate de iepure șchiop. Iar asta e cazul fericit. Pe mine unul scrisul acestei cărți m-a vindecat de multe boli, dintre care amintesc doar ipohondria, profilaxia și fandaxia. Sper să le fie de folos și altora. E trist să vezi oameni tineri răpuși în floarea vârstei de asemenea cumplite maladii.” (Gabriel Pătrașcu) (©Editura Cartea Românească)


1 Comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. Antonescu Elisabetta 27-08-2016 07:34

    Crtile sunt foarte frumoase si debea astept sa le citesc .cartile ccare sunt sunt de varsta mai mare decat varsta mea.

    Raspunde