• „A-ți găsi adevărata pereche înseamnă a găsi unica persoană alături de care fericirea este cu totul inocentă” - Iris Murdoch

Un singur cer deasupra lor - Ruxandra Cesereanu

<i>Un singur cer deasupra lor</i> - Ruxandra Cesereanu

Primele 50 de pagini din roman mi-au captat cu greu atenția... Stilul era îngrijit, personajele credibile, dar cumva, la fel ca și în cazul filmografiei românești contemporane, parcă mă cam săturasem să tot citesc despre comunism, rezistența din munți, securiști tâmpiți, turnători... Prima povestire care mi-a atras atenția și m-a făcut foarte atentă (deși e un roman, este făcut din povestiri mici, aparent fără legătură; legătura între ele se formează undeva în spatele textului și, mai ales, după ce ai închis cartea), a fost Alexandru. Personajul principal era unul dintre deținuții penitenciarului de reeducare de la Pitești, în perioada când Țurcanu, poreclit Marchizul, era dirijorul dement al spectacolului său tragic-burlesc. Apoi, cumva, tot ceea ce citești se amestecă cu ce ai mai citit, ce ai mai văzut prin filme, ce ai mai auzit, și Un singur cer deasupra lor se transformă în cronica cea mai originală și mai completă a celei de-a doua jumătăți a secolului XX în România. Episoadele finale despre Revoluția din decembrie '89 sunt absolut halucinante. Iar finalul romanului, cu Moartea-Șahist, a fost, pentru mine cel puțin, o adevărată lovitură de grație. Cea mai interesantă trăsătură a acestui roman alcătuit din bucățele, e că fiecare poveste este scrisă într-un registru stilistic particular, cu un vocabular alcătuit special pentru fiecare personaj. Poți face un întreg curs de literatură pornind de la cartea asta de doar 200 și ceva de pagini pentru că, dincolo de oameni și povești, scriitura Ruxandrei Cesereanu e fără cusur.(©lauracaltea.ro)


Redactare
5 din 6
Poveste
5 din 6
Scriitură
6 din 6
Documentare
6 din 6

Nota mea

6 din 6

Articol

Există un motiv care m-a făcut să mă bucur că am acceptat să fac parte din acest juriu: faptul că m-a făcut să citesc din nou literatură contemporană. Pe lista cărților de anul viitor vreau să fie mai multe titluri ale autorilor români pentru că, până la urmă, literatura română contemporană este cea care vorbește despre lumea în care trăim.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu