• „A fi viu: să dorești și să fii dorit! Aici e secretul, știința, dibăcia! Să fii pulsație – și inima va bate oricum...” - Mihai Măniuţiu

Un om în întuneric - Paul Auster

<i>Un om în întuneric</i> - Paul Auster

Cel mai recent roman al autorului, Un om în întuneric (2008), oferă cititorilor o poveste emoționantă în care imaginarul și realul se întrepătrund, iar istoria, ficțiunea și cinematografia își împrumută coordonatele. Victimă a unui accident de mașină care-l țintuiește în scaunul cu rotile și a unor remușcări amare care-i răpesc somnul, criticul literar August Brill, eroul principal al romanului, împletește în nopțile sale de insomnie firele narative ale unor povesti în care lumi paralele par să se multiplice la nesfârșit. Episoade de o violență sălbatică în care absurditatea războiului este denunțată vehement se alătură evocărilor nostalgice și digresiunilor de tot felul în mrejele fanteziei, în căutarea disperată a unui drum către lumină. Iar acesta există, pare să spună Auster în finalul romanului său, și nu are decât un singur sens pe care toți trebuie să-l urmăm, în timp ce lumea sucită se învirte mai departe.
Un om în întuneric este o lectură minunată, sub bagheta unui magician.” (The New York Review of Books)
„O carte excepțională... Probabil cea mai bună carte a lui Paul Auster de până acum. La fel ca marele roman antirăzboi Abatorul cinci al lui Kurt Vonnegut, Un om în întuneric atinge o profunzime a sentimentelor și emoțiilor rar întâlnită. Este cu adevărat o operă de artă.” (San Francisco Chronicle)
„Un roman fascinant, prin toate gândurile și emoțiile pe care ajunge să ți le inspire neîncetat, obsedant chiar, fară să-ți lase timp de respiro!” (The Philadelphia Inquirer)
„Paul Auster te atrage într-un labirint literar și îți înscenează o poveste pe care te întrebi uimit, la tot pasul, cum o va termina.” (Seattle Times) (©Editura Polirom) Traducere: Daniela Rogobete


Nota mea

4 din 6

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu