• „Dar cel mai de admirat e tot omul care, în mod negrăbit și fără să se apuce să muncească ostentativ, contemplă și vede” - Alexandru Paleologu

Trenul M - Patti Smith

<i>Trenul M</i> - Patti Smith

O carte măsurată în lingurițe de cafea.
Volum de amintiri atipic, Trenul M este, în esență, o poveste despre curgerea vieții, relatată de o legendă a muzicii punk rock americane. Fie că vorbește despre rutina ei newyorkeză sau despre legăturile cu artiști precum William Burroughs sau Paul Bowles, Patti Smith rememorează pentru a înțelege, în acordurile unei melancolii temperate, ale unui umor subtil. Proza ei împletește realitatea cu visul și încearcă să le descifreze rostul amândurora; tânjește după cafeneaua perfectă și după soțul ei decedat; merge pe urmele marilor artiști care i-au marcat existența, în căutarea unui adevăr profund; susține concerte și conferințe, scrie, bea mereu cafea – drogul ei declarat – și are vise obsesive. Dar ceea ce captivează în primul rând în acest volum este personalitatea complexă a autoarei, ce reușește să își apropie cititorul și să îl facă părtaș la căutările, întrebările și răspunsurile ei, care definesc umanitatea.
„Ce înseamnă să fii femeie și să fii singură? Această întrebare este esența volumului Trenul M, alături de veșnica interogație: unde găsești cea mai bună cafea? Trenul M e un jurnal al călătoriilor alimentate cu cafeină, imaginativ, emoționant, transgresiv și de o stranietate încântătoare, care te face să rătăcești și în care te pierzi, doar ca să descoperi apoi esența adevărului și a comuniunii în propria ta ființă.” (Los Angeles Review of Books)
„Proza lui Patti Smith pendulează fără efort între prezentul și trecutul ei, dar și al savanților și artiștilor ce au inspirat-o și de care se simte apropiată: regizorul japonez Akira Kurosawa, poetul Arthur Rimbaud sau Alfred Wegener, primul om de știință care a avansat ipoteza derivei continentelor.” (Miami Herald) „Chiar și atunci când stă singură pe treptele locuinței sale din New York și se uită la petrecăreții beți, Patti Smith reușește să dea senzația că în lume nu există nimic mai fermecător.” (Financial Times) (©Editura Polirom) Traducere: Ona Frantz.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu